2019 Zaan raid

Verslag uit ‘Dinghy Cruising’

Verslag

Dinghy Cruising Association

Reis door het heden en het verleden van de Zaanstreek

Mijmeringen over de eerste Zaan Raid, 10/11/12 mei 2019

Het was met nogal wat tam- tam aangekondigd dus lag de lat behoorlijk hoog voor de organisatie van deze Raid.

Hadden we wel een leuke route uitgezet ..? Zouden we allemaal wel onze trailers en auto’s kwijt kunnen ..? Zal het schutten door die piepkleine sluisjes niet veel te veel tijd in beslag nemen..? En dan dat malle Noord-Hollands Kanaal, .. waarschijnlijk alles kruisen.. Wat zullen de deelnemers daarvan vinden..? Zou er wel genoeg plaats zijn voor de tentjes op ons grasveld in Zaandijk ..  etc.. etc.

Ik moet bekennen, ik heb er een beetje over lopen piekeren maar gelukkig waren daar mijn mede- organisatoren die alle beren op het pad verjoegen.

En inderdaad, het ging allemaal prima, mede door de tomeloze inzet door de vrouwelijke helft van het team.

Het te water laten van de boten bij Bijdam Watersport ging van een leien dakje en de streeftijd om 11 uur van start te gaan werd (bijna) gehaald.

De wind was frisjes maar het zonnetje scheen uitbundig en het was eigenlijk prachtig zeilweer.

We hadden in de aankondiging al vermeld dat de navigatie ietwat lastig zou zijn en wel hoor…, één boot zeilde verkeerd en prompt voer (bijna) iedereen er domweg achteraan.

Gelukkig kon iedereen elkaar zien varen omdat het riet nog laag stond en werd uiteindelijk het juiste slootje gekozen.

Het Jisper sluisje had 3 schuttingen nodig om het vlootje door te laten maar het ging reuze vlot.

Meteen maar even een broodje geknaagd en koffie geleut en en-passant het atelier bezocht van de sluiswachteres (is dat wel een goed woord?).

Prachtige creaties waren er te zien die waren vervaardigd van drijfhout.

Zoals beloofd blies de wind (vrij zwakjes) ons recht in het gezicht op het Noord-Hollands kanaal maar alle deelnemers zetten hun beste beentje voor en legde het traject zeilend, jagend of roeiend af.

Bij aankomst op het Alkmaardermeer was het leed geleden en kon er echt gezeild worden richting het eiland van zeilvereniging ‘de Onderlinge’.

Het deelnemersveld lag inmiddels behoorlijk uit elkaar en de laatkomers konden meteen aanschuiven bij het kampvuur dat al lustig lag te knapperen.

De wind begon echter naar het Noordoosten te draaien en dus lagen we aan lagerwal.

Ondanks het onrustige karakter van deze nacht kwam iedereen goedgemutst uit de veren.

Na het ontbijt snel optuigen en koers gezet via Woude en Markervaart richting Zaan.

Het werd een prachtig tochtje en halverwege vonden we een heerlijk luw plekje om te lunchen. Het was daar zelfs zo warm, dat de bovenlijven ontbloot werden. Het bracht zelfs een beetje Amazone-gevoel teweeg. (mits je naar één kant bleef kijken).

Daarna anker op richting Zaandijk waar we redelijk op tijd aankwamen en iedereen een plaatsje aan de steiger, op het grasveld of in het huis vond  (godzijdank).

Het paste allemaal en aan de steiger was zelfs nog plaats voor 6 boten over.

Volgende keer houden we daar dus rekening mee.

De zaterdagavond had het karakter van een bonte avond met eten, muziek en een kwis. (en uiteraard voldoende spiritualiën).

De cateraar had prima werk geleverd en alles werd met smaak verorberd.

Om een uur of 12 had iedereen het wel gezien en werden de kooien opgezocht.

Zondagochtend na het ontbijt werd er een rondje Zaanse Schans gezeild met de compacte vloot .

Harstikke leuk voor ons maar ook voor de bewoners van Zaandijk en de honderden toeristen die zo’n prachtig tafereel nog nooit hadden gezien.

Naderhand hebben we heel leuke reacties van de bewoners van de Lagedijk gekregen.

Terug op de rede van Arends werd er geluncht en koffie gedronken en omdat de wind naar het noorden was gedraaid werd er besloten om een groot deel van de vloot op sleeptouw te nemen door Wormerveer terug naar Bijdam omdat er tussen de bebouwing eigenlijk niet te zeilen viel.

Bleek een prima beslissing zodat iedereen redelijk op tijd weer op de trailer stond.

Namens het organiserend team wil ik alle deelnemers bedanken voor hun uitstekend humeur dat ze ondanks alle kwellingen hebben behouden.

Margreet, Eliane, Herman, Hans.

19 mei 2019