Elfwatertocht 11-15 juli

22 april 2018 In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa wordt de eerste twee weken van juli zoveel mogelijk fossielvrij gereden en gevaren in Friesland. ‘Open gemeenschap’ en ‘duurzaamheid’ zijn twee thema’s die dan uitdrukkelijk samenkomen. 

Er vindt 12 juli een ‘elekrisch varentocht’ plaats vanuit Ossenzijl in Overijssel naar het eilandje ‘Marchjepolle’ in het Friese Tjeukemeer. En op 14 juli wordt in Leeuwarden een grote parade gehouden met zoveel mogelijke fossielvrije voer- en vaartuigen. Het past allemaal geheel in de doelstelling van Natuurlijk Varen en wij stimuleren dan ook graag deelname hieraan. 

Vanuit de roeiverenigingen wordt een toertocht hiervoor georganiseerd, te starten bij RV ’t Diep in Steenwijk. Met stops in Echtenerbrug en in Grouw. Wij kiezen globaal dezelfde stops en kunnen in een aantal zaken mogelijk goed aansluiten.

Het plan zoals het er nu uitziet: 

Woensdag 11 juli: Boten te water in Ossenzijl bij Recreatiecentrum de Kluft. Daar kan ook overnacht worden en er is een restaurant. Alles zelf afrekenen, prijzen zie de link. Parkeren trailers en auto’s  bij het Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer daar vlakbij. Dat kan daar kosteloos, maar onbewaakt, wel goed op slot zetten. 

Donderdag 12 juli:  Wij sluiten aan bij de elektrisch-varen tocht van Overijssel, die rond 11 uur start in Ossenzijl en rond 14 uur arriveert op het eilandje Marchjepolle in het Tjeukemeer.   Die tijden zijn zo vroeg omdat de NOS opnamen maakt die dan nog ’s avonds uitgezonden kunnen worden. ’s Avonds wordt door de Elfwatertochtorganisatie voor € 25,- per persoon avondeten en ontbijt aangeboden op het eilandje, en  kaarten  voor de theatervoorstelling ‘Iepen Loftspul’. Dit aanbod geldt voor de eerste 120 aanmeldingen. 


Er kan op eigen boot of in een zelf meegebracht tentje overnacht worden op het eilandje. De roeiers overnachten ook op het eiland of op de camping bij Echtenerbrug, misschien kunnen we ze helpen naar het eilandje te komen, en/of weer terug. 

Vrijdag 13 juli tocht naar Grouw. Dat is 33 km, en kan daarmee een pittige afstand zijn om zonder motor af te leggen, zeker bij geen wind of tegenwind. Maar een electromotor (en motor lopend op blauwe diesel) mag gebruikt worden.  Het lijkt verstandig om daarvoor te zorgen, of bijtijds een sleepje (van een fossielvrije boot!) te vragen.  Maar in nood zullen we mogelijk een stukje fossielrijk moeten tuffen. Uiteindelijk is de symboliek dat je voor het plezierig varen heel veel fossielvrij kan doen.  Neem wel een vuilniszak mee om daarna weer over de motor te doen! Aanmeren bij Zeilcentrum Grou (veranderd tov eerder).  Naar eigen keus avondeten, maar ook hier geldt weer een aanbod van € 25,- voor avondeten, ontbijt, en een optreden van Jelle B. 

Zaterdag 14 juli: De spectaculaire parade van fossielvrije voer- en vaartuigen naar de Expo in Leeuwarden. Bijtijds vertrek uit Grouw, verzamelen rond 13 uur bij Warga voor de parade naar het aquaduct Langdeel. De bedoeling is het aquaduct te ‘vullen’ met fossielvrije vaartuigen, met op de weg tegelijk de fossielvrije voertuigen – de NOS maakt daar weer opnamen.

Dan gaat de tocht via Langdeel en de Tynje dwars door het centrum van Leeuwarden naar het Expoterrein, aankomst rond 16 uur met een slotmanifestatie. Overnachting regelen we bij Watersport Twee Provincien, Zwemmer 1, vlakbij het meertje bij Hempens.

Zondag 15 juli: Boten kunnen via de openbare helling aan het meertje eruit gehaald worden. Voor chauffeursvervoer naar Ossenzijl waar de trailers geparkeerd staan zal gezorgd worden: bus voor chauffeurs zal in principe om 10 uur vertrekken. 

Aanmelden kun je via het contactformulier (zie wel de laatste alinea hieronder). Je wordt dan via de mail verder op de hoogte gehouden of zo nodig gevraagd om meer informatie. Meld bij aanmelding graag wel alvast de naam van de boot, het type boot, en je mobiele telefoonnummer. 

Kosten zullen beperkt zijn, en zijn mede afhankelijk van de te kiezen theatervoorstelling, diners en overnachtingen. We willen vooralsnog ieder vragen zelf overal af te rekenen, alleen het busvervoer zondag zullen we centraal innen en afrekenen. Verblijf Marchjepolle is waarschijnlijk gratis op boot of in tent, in Ossenzijl, Grouw en Leeuwarden reserveren wij de plaatsen voor zover nodig. Zie de vermelde links voor de prijzen.
Reken voor de bus zondag van Leeuwarden naar Ossenzijl op € 15,- tot € 20,- per persoon. Maar hoe meer aanmeldingen, des te goedkoper het wordt.

Meer informatie: op de site van de elfwegentocht en op deze site van de Elfwegenorganisatie. 

Veiligheid: Ook voor deze tocht gelden natuurlijk de algemene voorwaarden en veiligheidsvoorwaarden zoals op deze site vermeld. Bij aanmelding worden deze bekend en aanvaard verondersteld.