Safety points – English below
Voor zeilevenementen georganiseerd door Natuurlijk Varen
Versie 16 oktober 2024
Inhoud
- Eigen verantwoordelijkheid
- Verplichte uitrusting voor je boot
- De bemanning en veiligheid
- Varen
- Eigen verantwoordelijkheid
Meevaren met de Dorestad raid (of andere evenementen georganiseerd door de Stichting Natuurlijk Varen) gaat altijd volledig op eigen risico. De Stichting kan daarvoor nimmer aansprakelijk gehouden worden. Zie in dit kader ook de Algemene Voorwaarden zoals op de website gepubliceerd:
Schippers zijn verantwoordelijk voor bemanning en schip. De bemanning dient over een voldoende zeilvaardigheid te beschikken, ook op groter en/of ruiger binnenwater.
Uiteraard dient het schip toegerust te zijn voor de tocht. Er worden bepaalde eisen gesteld aan een “raid”boot met betrekking tot:
- In staat zijn om met je boot, in principe in alle condities, een flinke tocht van 25 km in 6 vaaruren af te leggen.
- Secundaire voortstuwing door middel van spierkracht. De boot moet goed onder spierkracht voortbewogen kunnen worden met een redelijke snelheid (de richtlijn is 4km/uur in windstil weer).
- Een gemakkelijk strijkbare mast om onder lage bruggen door te kunnen (kruiphoogte).
- Diepgang (ophaalbaar zwaard).
- Drijfvermogen (verplicht).
- Etc.
Indien je twijfelt of jouw boot geschikt is voor deelname, neem dan graag contact op met het bestuur om problemen te voorkomen.
De Dorestad raid wordt georganiseerd zonder reddingsboten. Er varen meestal wel een paar boten met motor mee, maar die kunnen ver vóór of achter je liggen!
Telefonisch contact is vaak moeilijk in ruige omstandigheden. Velen van ons hebben de mobiele telefoon in een waterdicht tonnetje en kunnen een oproep niet altijd direct beantwoorden.
Realiseer je dat de tocht ook kan plaatsvinden in weersomstandigheden waarin je normaal niet zo snel uit zou varen. Dat is een uitdaging die veel voldoening (en sterke verhalen) op kan leveren, maar blijf je bewust van de eventuele beperkingen van bemanning en schip.
- Verplichte uitrusting voor je boot
- Drijfvermogen. Voldoende drijfvermogen is verplicht en noodzakelijk om tijdens een evenement zelf een omgeslagen boot weer recht te kunnen zetten en leeg te hozen. Gebruik luchtzakken indien je boot niet of niet over voldoende ingebouwde luchtkasten beschikt. Bevestig deze zakken stevig in de boot met meerdere bandjes om te voorkomen dat ze zich loswerken als je omslaat. Uiteraard is het belangrijk dat de bovenkant van de zwaardkast boven water blijft als de boot vol met water zit.
- (Mid)zwaard. Als je boot over een (mid)zwaard beschikt, zorg er dan voor dat het zwaard niet in de zwaardkast kan verdwijnen als de boot omslaat. Bij een boot uitgerust met een midzwaard is het misschien een idee om een lijntje door een gaatje in de onderkant van het zwaard te bevestigen zodat je het zwaard weer uit de zwaardkast kunt trekken als het inklapt. Bij een steekzwaard kan een elastiek dat het zwaard naar voren trekt het zwaard in zwaardkast vastklemmen. Zonder zwaard zal de boot een stuk moeilijker recht te zetten zijn. Een holle waterdichte mast helpt om de boot niet door te laten kenteren.
- Emmer. Zorg voor een stevige emmer die aan de boot geborgd is zodat je gemakkelijk de boot leeg kan hozen. Zorg voor een tweede manier om de boot te hozen (hoosvat, tweede emmer, pomp, etc.). Het is handig de emmer achterop de boot te beleggen zodat je hem overboord kan zetten om hem als een rem kan gebruiken mocht dat nodig zijn.
- Anker. Een belangrijk veiligheidsmiddel, zeker op groter en/of stromend water. Hou het anker (indien redelijkerwijs mogelijk) gebruiksklaar, d.w.z. met de ankerlijn op een stevige manier vast aan de boot. Beleg het anker alleen op de mast als deze op de boot vastzit en er niet uitgetrokken kan worden. Zorg dat de ankerlijn opgeschoten klaar ligt of bijvoorbeeld aan de boot met een klittenband (in één beweging los te maken). Een kink in de lijn kan je in stresssituaties niet gebruiken! Uiteraard moet de lijn en/of ketting goed passen bij het anker.
- Secundaire voortstuwing: roeiriemen, peddels, wrikriem en vaarboom. We houden van zeilen maar niet altijd is er wind of is een smalle sloot bezeild. Derhalve moet je zorgen voor secundaire voorstuwing van de boot, uiteraard aangedreven door spierkracht (het betreft hier tenslotte een evenement georganiseerd door de Stichting Natuurlijk Varen!).
Voor de meeste boten zal dit één of meerdere paren roeiriemen betekenen. Voor zeilkano’s een kayak peddel en een steekpeddel.
Voor zeil-/roeiboten is het ook zeer handig om één of twee steekpeddels aan boord te hebben. Met een peddel is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker een sluis in te varen dan met roeiriemen en mocht je een riem breken of verliezen dan kun je nog op spierkracht vooruitkomen. Ook is een peddel een stuk sneller gebruiksklaar dan de roeiriemen.
Zorg dat peddels en/of de roeiriemen vastzitten aan de boot (zeker bij meer wind), zodat je ze niet kwijtraakt mocht je omslaan. Uiteraard is het handig als ze snel losgemaakt kunnen worden.
Grotere en zwaardere boten zijn mogelijk gebaat bij een vaarboom en een wrikgat kan ook goede diensten bewijzen.
- Sleeplijn. Zorg dat je een (drijvende) sleeplijn aan boord hebt met een lengte van tenminste 15-20 meter. Een opvallende kleur hier aan te raden. Deze lijn kan ook gebruikt worden om te jagen.
- Reven. Je moet kunnen reven om met verschillende weersomstandigheden om te kunnen gaan. Zorg dat de boot hier goed op voorbereid is. Met veel wind en golven is het niet handig als de reefinstallatie nog op het water in orde gemaakt moet worden.
- Harpjes en roer borgen. Op de meest ongelegen momenten rammelen harpjes los. Borg daarom alle harpjes die niet regelmatig open hoeven met een tie-wrap. Een goed alternatief is het gebruik van Dyneema soft shackles. Borg ook je roer en evt. de helmstok.
- Brandblusser. Verplicht voor schepen met een motor.
- Stootwillen. Zorg voor voldoende stootwillen aan boord (minstens 2 stuks, maar liever 1 of 2 meer).
- Landvasten. 4 stuks en van voldoende lengte om de boot vast te kunnen leggen aan de kade, andere boten, in de sluizen, etc.
Om schade aan je eigen boot en andere boten te voorkomen is het fijn als je zowel een voortros en achtertros gebruikt maar ook een voorspring en achterspring. Lig je in een rijtje met drie of meer boten, dan graag vanaf de derde boot lange lijnen zetten naar de wal of accommodatieschip.
- Misthoorn. Om de aandacht te trekken of je aanwezigheid kenbaar te maken.
- Reserve materiaal. Zorg voor wat reservelijnen, extra harpjes en blokjes, gereedschap, tape, epoxy etc. om problemen tijdens een tocht op te kunnen lossen. Als jij er niet bij gebaat bent, dan misschien wel een andere deelnemer!
- Waterkaart. Neem altijd een waterkaart mee van het gebied waar je gaat varen. Vaar niet domweg achter andere deelnemers aan maar verwittig je goed van de te varen route. Een stuk omvaren is niet altijd fijn!
- De bemanning en veiligheid
- Zwem-/reddingsvesten. Het is verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest of reddingsvest aan boord te hebben!
Altijd dragen tijdens ruiger weer, in sluizen en/of als je een regenjas, regenbroek en/of laarzen draagt (de zgn. twee van de drie regel als je twee of meer van de genoemde drie artikelen draagt, dan het zwemvest altijd aan).
Een zwemvest geeft meer bewegingsvrijheid: je kunt er goed mee zwemmen, een boot in rechtzetten en weer aan boord klimmen.
Een reddingsvest, zeker de opblaasvesten, zijn heel goed als je bewusteloos te water raakt; het vest draait je dan op de rug waardoor je gezicht boven water blijft. Zwemmen, het rechtzetten van de boot en het weer in de boot klimmen is echter een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk.
Voor het zeilen met kleine (open) boten zou, vanwege het risico om te slaan, een zwemvest over het algemeen de voorkeur moeten krijgen. Zorg dat het vest over een fluitje beschikt waar je de aandacht mee kan trekken mocht dat nodig zijn. Het zwemvest of reddingsvest draag je altijd over de kleding heen!
- Omslaan. Ook jouw boot kan omslaan en zorg dat je hier op voorbereid bent. Weet hoe je je boot weer moet rechtzetten en oefen dit tijdens een mooie zomerdag. Je komt er dan tijdig en in gecontroleerde omstandigheden achter of je boot en jij hier klaar voor zijn.
Zorg ervoor dat alles aan boord vastzit zodat je geen zaken kwijtraakt als je om zou slaan. Kijk of je weer goed aan boord kan klimmen. Een zwemtrap, touwlus, touwladdertje, of een treetje op het roer op grotere scheepjes is misschien noodzakelijk. Je wil hier niet te laat achter komen!
Zie ook de ervaringen die opgedaan zijn op de Kenterdag, in 2015 door deelnemers van Natuurlijk Varen georganiseerd en fraai in beeld gebracht: https://www.youtube.com/watch?v=fb6CJ1nLKY0
- Schoenen. Misschien vanzelfsprekend maar zorg voor stroeve bootschoentjes om goed grip te hebben, ook op een natte ondergrond en op een blank gelakt dek. Zeillaarzen zijn fijn met slecht weer.
- Regenkleding. Neem altijd een regenbroek en een regenjas mee. Ze houden ook een koude wind goed buiten en voorkomen dat je snel af kunt koelen.
- Reserve kleding. Neem altijd extra droge kleding mee. Zorg dat dit in een waterdichte ton of zak zit, het liefst ook nog in een aparte plastic zak zodat je zeker weet dat ze droog blijven.
- EHBO kit. Verplichte uitrusting voor elke boot.
- Reddingsdeken. Zorg dat je voor iedere opvarende een aluminium reddingsdeken aan boord hebt. Een reddingsdeken houdt de warmte vast en kan onderkoeling helpen voorkomen. Ze nemen heel weinig plaats in en zijn goedkoop. De EHBO kit en reddingsdeken horen thuis in een waterdichte ton/zak.
- Eten en (warm) drinken.
- Zeilmes. Altijd handig voor vastzittende harpjes/sluitingen, een knoop die niet los wil of om een stuk touw door te kunnen snijden.
- Varen
- Orde en netheid Alles aan boord heeft zijn vaste plaats zodat je dat wat je nodig hebt snel kunt vinden.
- Mast strijken. Regelmatig moeten we de mast strijken voor lage vaste bruggetjes. Zorg dat je een goed werkende maststrijkinstallatie hebt waarbij redelijk snel de mast gestreken kan worden. Je kunt snel veel tijd verliezen als dit veel tijd kost, zeker als er meerdere lage bruggen gepasseerd moeten worden.
- Alles vast!! Waterdichte tonnetjes, roeiriemen, peddels, putsen, hoosvaten, vlonders, kledingzakken, etc., kortom alles vastzetten aan de boot (als je onverhoopt omgaat dan heb je geen tijd om al het wegdrijvende spul te redden!).
- Bemanning. Maak je bemanning vertrouwd met je schip. In principe moet ook de bemanning de boot naar een veilige plek kunnen varen in het geval dat de schipper uitvalt.
- Stoer? Stoer zijn kan altijd achteraf. Schaam je niet om een veilige plek te zoeken en de bui uit te zitten als het je (of je bemanning) eigenlijk te veel wordt (in andere worden, ben je bewust van groepsdruk). Dan maar wat later op eindpunt arriveren. Een berichtje naar de organisatie is dan wel handig.
- Ogen. Je moet ze ook in je achterhoofd hebben. Kijk regelmatig om je heen naar andere schepen en het weer zodat je je continu bewust bent van je omgeving.
- Goed zeemanschap. Hou rekening met andere schepen en geef ze waar nodig de ruimte. Uiteraard proberen we elkaar bij te staan wanneer er boten of bemanning in gevaar zijn. Neem hierbij wel altijd eerst je eigen veiligheid in acht!
- Vaarregels. Je dient je aan de vaarregels houden zoals die van toepassing zijn op het vaarwater waar we varen (BPR, etc.).
- Beroepsvaart. Houd in het bijzonder rekening met beroepsvaart en geef die altijd voorrang. Kom niet in de dode hoek van een binnenvaarder te zitten en geef hem de ruimte. Maak geen manoeuvres kort (lees een paar honderd meter!) voor de boeg langs, binnenvaarders varen meestal een stuk harder dan je denkt (16-20 km/uur op stilstaand water) en ze kunnen slecht uitwijken (dat hoeven ze ook niet voor je te doen!).
Safety Points
For sailing events organised by Natuurlijk Varen
Version 16 october 2024
Contents
- Own responsibility
- Mandatory equipment for your boat
- Crew and safety
- Sailing
- Own responsibility
Participation in the Dorestad raid (or other events organized by Natuurlijk Varen) is always entirely at your own risk. Natuurlijk Varen can never be held liable in this respect. Please also see the Terms and Conditions published on the website:
Skippers are responsible for crew and their boat. The participants must have sufficient sailing/boating skills, also on larger and/or more exposed inland waterways.
Naturally, your boat must be properly equipped for the trip. Certain requirements apply to a raid boat with regard to:
- Being able to complete a long trip of 25 km in 6 sailing hours with your boat, in principle in all conditions.
- Secondary propulsion by muscle power. The boat must be able to be propelled under muscle power at a reasonable speed (the guideline is 4 km/h in calm weather).
- An easy-to-lower mast to pass under low bridges.
- Draft (retrievable centerboard or daggerboard).
- Buoyancy (mandatory).
- Etc.
If you are not sure whether your boat is suitable for participation, please contact Natuurlijk Varen beforehand as to avoid problems during the raid!
The Dorestad raid is organized without rescue boats. There are usually a few boats with an outboard, but these may be far ahead or much behind you!
Phone calls are often difficult in rough circumstances. Most of us have the mobile phone in a waterproof container and may not always be able to respond to a call quickly.
Kindly note that the trip can also take place in weather conditions in which you would not normally head out. The events organised are challenges that can bring you a lot of satisfaction (and good stories!), but please remain aware of the possible limitations of crew and boat.
- Mandatory equipment for your boat
- Buoyancy. Sufficient buoyancy is mandatory and necessary to be able to right and empty a capsized boat during an event. Use buoyancy bags if your boat does not have (sufficient) built-in buoyancy tanks. Fix such bags securely in the boat with multiple straps to prevent them from loosening if you capsize. It is of course important that the top of the centreboard/daggerboard trunk remains above water when the boat is full of water.
- Centerboard or dagger board. If your boat has been fitted with a centerboard or dagger board, please make sure that the board cannot disappear into the trunk when the boat turtles (i.e. becomes fully inverted with the mast pointing down). In a boat equipped with a centerboard it might be an idea to attach a piece of rope through a hole drilled in the bottom of the centerboard so that you can pull the centerboard out of the case once the boat has turned turtle. With a dagger board, a piece of elastic band that pulls the dagger board forward may hold the dagger board in its position in the trunk. Be aware that without the board protruding from the underside of the boat, the boat will be much harder to right. A hollow watertight mast will help to prevent the boat going turtle.
- Bucket. Make sure you have a sturdy bucket that is secured to the boat so that you can easily empty the boat. Provide a second means as to bail out the boat (hand bailer, second bucket, pump, etc.). It is useful to place the bucket on the back of the boat so that you can put it overboard using it as a brake if necessary.
- Anchor. An important safety device, especially on larger and/or running water. Keep the anchor (if reasonably possible) ready for use, i.e. with the anchor line firmly attached to the boat. Only fix the anchor to the mast if the mast is firmly attached to the boat and cannot be pulled out. Make sure that the anchor line is readily coiled (a Velcro strap keeps it neatly together and can be released in one movement). You do not want any kinks and twists in the anchor line in stressful situations! Of course, all parts making up your anchoring set-up (anchor, line and/or chain) must be complimentary to each other.
- Secondary propulsion: oars, paddles, sculling oar and push pole. We love sailing, but not always there is wind or the canal may be too narrow. You must therefore provide for secondary propulsion for the boat, obviously powered by your own muscles (after all, this is an event organized by Natuurlijk Varen!).
For most boats this will mean one or more pairs of oars. For sailing canoes a kayak (double bladed) paddle and a single bladed paddle.
For sailing/rowing boats it is also very useful to have one or two paddles on board. For example, it is much easier to enter a lock under paddle power than with oars and if you break or lose an oar, you can still continue, albeit at a slower pace. A paddle is also quicker to deploy than the oars.
Make sure that paddles and/or oars are attached to the boat (especially in stronger winds), so that you do not lose them if you capsize. Of course it is useful if they can be quickly released.
Larger and heavier boats may benefit from a push pole and a sculling notch can also provide good service.
- Tow line. Make sure you have a (floating) tow line on board that is at least 15-20 meters long. A bright colour is recommended here.
- Reefs. You need to be able to reef in order to deal with different weather conditions. Make sure the boat is well prepared for this. With a lot of wind and waves it is not convenient if the reefing installation still has to be put in order on the water.
- Shackles and securing the rudder. Shackles rattle loose at the most inconvenient moments. Therefore, secure all shackles that do not need to be opened regularly with a tie-wrap. A good alternative is to use Dyneema soft shackles. Also ensure that your rudder and tiller are secured.
- Boat fenders. Carry a sufficient number of fenders onboard (at least 2, but preferably 1 or 2 more).
- Mooring lines. Carry 4 of sufficient length in order to be able to moor the boat to the quay, other boats, in locks, etc.
To prevent damage to your own boat and other boats, please use both a front mooring line and a rear mooring line, as well as a fore spring and aft spring. If your boat is moored alongside 2 or more other boats, please set long lines from the third boat (counted from the shore) to the shore or accommodation ship.
- Foghorn. To attract attention or make your presence known in a fog.
- Spare supplies. Make sure you have some spare lines, extra shackles and blocks, tools, tape, epoxy, etc. to solve problems during a trip. If it doesn’t benefit you, perhaps it will another participant!
- Map. Always bring a map of the sailing area with you. Do not simply follow other participants, but be aware of the route to be sailed. A detour is not always pleasant!
- Crew and Safety
- Buoyancy aids (Personal Flotation Device) / lifejackets. It is mandatory for every person on board to have a buoyancy aid (Personal Flotation Device) or life jacket on board!
Always wear it during rougher weather, in locks and/or when wearing a raincoat, rain pants and/or boots (the so-called two out of three rule if you wear two or more of the three items mentioned, always wear the buoyancy aid or life jacket) .
A buoyancy aid gives you more freedom of movement: you can swim with it, right a boat and climb back on board.
A life jacket, especially inflatable ones, are very useful if you are unconscious in the water; the life jacket then turns you on your back, keeping your face above water. However, swimming, righting the boat and climbing back into the boat is a lot more difficult or even impossible.
When sailing small (open) boats, a buoyancy aid should generally be preferred due to the risk of capsizing. Make sure the buoyancy aid has a whistle allowing you to attract attention if necessary. Always wear the buoyancy aid or life jacket over your clothing!
- Capsizing. Your boat may also capsize and make sure that you are prepared for this. Know how to right your boat and practice this on a nice summer day. You will then find out in a timely manner and in controlled circumstances whether you and your boat are ready for this.
Make sure everything is tied securely to the boat so you do not lose things anything if a capsize would happen. Test if you can climb on board again easily. A swimming ladder, rope loop, rope ladder, or perhaps a little step on the rudder on larger boats may prove to be necessary. You do not want to find this out too late!
See also the experiences gained during the “Capsizing day”, organized in 2015 by participants of Natuurlijk Varen. A video of this event you can find here: https://www.youtube.com/watch?v=fb6CJ1nLKY0
– Footwear. Perhaps it goes without saying, but wear non-slip boat shoes to ensure good grip, even on a wet surface and on a clear-lacquered deck. Sailing boots are nice in bad weather.
- Rainwear. Always take rain pants and a raincoat with you. They also keep out cold winds and prevent you from cooling down quickly.
- Spare clothing. Always take extra dry clothes with you. Make sure they are kept in a waterproof container or bag, preferably in a separate plastic bag so that you can be sure they remain dry.
- First aid kit. Mandatory equipment for each boat.
- Emergency blanket (heat reflective space blanket). Make sure you have an emergency blanket on board for every crew member. An emergency blanket holds the heat and can help prevent hypothermia. They occupy very little space and are cheap. The first aid kit and emergency blanket should be stored in a waterproof container/bag.
- Food and (hot) drinks.
- Sailing knife. Always useful for stuck shackles, a knot that won’t loosen or to cut through a piece of rope.
- Sailing
- Order and tidiness. Everything on board has a fixed place so that you can quickly find what you need.
- Lowering the mast. We regularly have to lower the mast for low fixed bridges. Make it as easy as possible for yourself and make sure that shackles and the like cannot fall overboard. A pelican hook for your forestay is very handy, but secure it with a ring or otherwise!
- Everything secured to the boat!! Watertight containers, oars, paddles, floor boards, bailers, clothing bags, etc., in short everything needs to be secured to the boat (if you accidentally capsize, you do not have time to save all the floating stuff!).
- Crew. Make your crew familiar with your boat. In principle, the crew also has to be able to sail the boat to a safe place in case the skipper is out of action.
- Tough? You can always be tough afterwards. Don’t be ashamed to find a safe place and ride out a shower/squall if it actually becomes too much (in others, be aware of peer pressure). It is okay to arrive at the destination a little later. A message to the organization would be useful.
- Eyes. You also need to have them in back of your head. Regularly look around for other boats and check for changes in the weather so that you are constantly aware of your surroundings.
- Good seamanship. Take other boats into account and give them space where necessary. Naturally, we try to assist each other when boats or crew are in danger. Always consider your own safety first however!
- Boating rules. You must comply with the boating rules applicable on the waters where we are sailing.
- Commercial shipping. Take particular account of commercial shipping and give it priority at all times. Stay out of the blind spot of an inland waterway barge and give it ample space. Do not make any maneuvers in short distance of such upcoming commercial vessel (short means a few hundred meters!). These commercial vessels usually go a lot faster than you think (16-20 km/hour on stagnant water) and they need a lot of space for maneuvering (they do not need to do that for you!).