GISwerk

August Joost and Viola Netherlands
GISwerk van Joost Engelen en Viola Spek is een door Michael Storer ontworpen Goat Island Skiff. De boot is zelfgebouwd (onder de carport!) in 2008/2009. De boot is 4.73 meter lang, 1.52 meter breed en het loggerzeil meet ongereefd 9.75 m2.

De foto is gemaakt tijdens de eerste tewaterlating van GISwerk in april 2009 op de Binnenschelde bij Bergen op Zoom (de petjes waren een cadeau van vrienden ter ere van de doopplechtigheid). Het is een snelle boot onder zeil die dankzij het relatief kleine nat oppervlak en het lage gewicht (65-70 kg voor de romp) ook redelijk te roeien is, mits er niet teveel tegenwind staat.

De Goat Island Skiff is zeker geen traditionele skiff maar combineert een traditioneel uiterlijk (bijvoorbeeld de zeeg en tuigage) met een modern rompontwerp. Het ontwerp tracht zoveel mogelijk boot te realiseren met een minimaal gebruik van materiaal en binnen een zo eenvoudig mogelijke bouwwijze. Veel aandacht is geschonken aan de prestaties wat je terugziet in o.a. het lijnenplan van de romp met veel invloeden uit de Australische skiff klasses, het lage gewicht en het gebruik van een steekzwaard omwege de turbulentie.

De boot heeft in 2009 deelgenomen aan ‘Sail Caledonia’ en daar goed haar mannetje gestaan, ook in harde wind en flinke golfslag. Zusterboten hebben inmiddels aan latere edities van ‘Sail Caledonia’ deelgenomen evenals raids in de Verengide Staten als de ‘Texas 200’ en de ‘RSS’ georganiseerd door Wooden Boat.