GISwerk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GISwerk van Joost Engelen en Viola Spek is een door Michael Storer ontworpen Goat Island Skiff (oftewel GIS). De boot is zelfgebouwd (onder de carport!) in 2008/2009. De boot is 4.73 meter lang, 1.52 meter breed en het loggerzeil meet 9.75 m2.

Het is een snelle boot onder zeil die dankzij het relatief kleine nat oppervlak en het lage gewicht (65-70 kg voor de romp) ook redelijk te roeien is, mits er niet teveel tegenwind staat. In 2020 is de 9kg zware holle houten mast vervangen door een 4kg wegende carbon mast. Dit maakt het strijken van de steekmast een stuk eenvoudiger en veiliger.

De Goat Island Skiff is zeker geen traditionele skiff maar combineert een traditioneel uiterlijk (bijvoorbeeld de zeeg en tuigage) met een modern rompontwerp. Het ontwerp tracht zoveel mogelijk boot te realiseren met een minimaal gebruik van materiaal en binnen een zo eenvoudig mogelijke bouwwijze. Veel aandacht is geschonken aan de prestaties wat je terugziet in o.a. het lijnenplan van de romp met veel invloeden uit de Australische skiff klassen, het lage gewicht, het gebruik van een steekzwaard en het forse zeiloppervlak.

Met onze boot doen we mee aan verschillende raids. De eerste keer was vlak na de tewaterlating toen we in mei 2009 in Schotland aan Sail Caledonia meededen. Vanaf 2014 neem onze boot vaak deel aan de verschillende raid events die in Nederland georganiseerd worden alsmede de zeilmarathons in Friesland (de Grouster zeilmarathon en de Brio zeilmarathon).