Viking raider

VIKING RAIDER

Voor deelname aan de Dorestad Raid 2019 heb ik het prototype van de door Hoora Heeg gebouwde Viking Raider weten te bemachtigen. In de fotoboeken van de Dorestad Raid staat de boot al eens afgebeeld tijdens een van de eerste raids.

Deze boot is een kopie van een door Hanus Jensen van het Viking Museum in Roskilde gebouwde boot.

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/en/professions/education/boats-storage/viking-raider/

Mijn boot is sandwich gebouwd in schuim,glasweefsel en epoxy, en twee componenten PU geverfd.

Het roer en zwaard zijn van de latere productieboot, gemaakt van kunststof.

Tijdens mijn eerste (en enige) proefvaart voor de Raid bleek ik constant met de helmstok en schoot in de knoop te zitten, daarom heb ik die vervangen door een zogenaamd Noors Roer (trek en duw helmstok). Dat voldeed prima.

Er zijn voor twee roeiposities wedstrijddollen gemonteerd op uitklapbare aluminium outriggertjes. Dat werkt in praktijk heel handig om de riemen binnenboord te klappen tijden het zeilen.

Joost Engelen was zo vriendelijk mij zijn logger zeil van zijn Viola kano te lenen. Die past qua zeilpunt wel bij de boot, maar qua oppervlak was het wat aan de kleine kant.

Een goed te roeien en zeilen boot, sierlijk en mooi, maar toch ga ik proberen hem weer te verkopen omdat ik meer plezier  heb in spelevaren met mijn `zeepkist met rioolbuis` Kleine Tri trimaran.

Hans van der Zijpp