Viola 14

De Viola 14 is een zeilboot met de afmetingen van een kano (425cm lang en 100cm breed), echter met het onderwaterschip van een moderne dinghy.

Dat betekent dus een asymmetrische romp met een relatief brede en vlakke achterkant, waardoor de stabiliteit behoorlijk is voor zo’n smalle boot en het meer zeil kan dragen dan op het eerste gezicht misschien verstandig lijkt.

De boot is door Michael Storer ontworpen, dezelfde ontwerper als van onze Goat Island Skiff GISwerk. Micheal heb ik benaderd met de wens voor een leuke sportieve en heel lichte zeilboot die gemakkelijk op het autodak vervoerd kon worden (de romp weegt volledig afgemonteerd net onder de 35kg). Een inspiratiebron was de Aquamuse canoe, maar het ontwerp heeft eigenlijk met deze boot (en ook met de bekende Solway Dory Fulmar zeilkano) alleen de hoofdafmetingen van de romp gemeen.

Er is gekozen voor een steekzwaard vanwege de betere hydrodynamische eigenschappen t.o.v. het bij zeilkano’s meer gebruikelijke zijzwaard. Het zwaard kan een stukje gekanteld worden in de zwaardkast. Doordat het lateraal punt hierdoor iets veranderd kan worden, is de trim zeer goed te beïnvloeden en zijn er behoorlijk wat opties beschikbaar om de boot te tuigen.

Uiteindelijk zijn er 3 tuigjes specifiek voor de boot getekend:

  • Een modern doorgelat mylar fathead zeil van 4.7m2
  • Een modern doorgelat mylar fathead zeil van 6.0m2
  • Een loggerzeil van 6.3m2

Het eerste tuigje op de boot was het 4.7m2 zeil. Een perfecte match voor de boot om sportief te varen, zeker bij zwaar weer of een lichte bemanning. Voor de iets zwaardere stuurman-/vrouw kwam er een tweede doorgelat fathead zeil om dezelfde zeilsensatie te geven. Beide zeilen gebruiken rondhouten van standaard aluminium buis waarbij alleen de topmast wordt verwisseld.

 

Tenslotte is er recent nog een loggerzeil voor de boot getekend van 6.3m2 met een drietal reven voor degenen die een klassiek tuig op de boot willen of, zoals ik, die met de boot tourtochten willen maken. Het loggerzeil is gemakkelijk te reven en de mast naar beneden te strijken. De ra en de giek zijn gemaakt van een standaard 490cm lange carbon windsurfmast.

Een dergelijk smalle boot laat zich uiteraard niet goed roeien. Derhalve wordt de boot gepeddeld (enkelbladspeddel en dubbelbladspeddel) indien er niet gezeild kan worden.

De Dorestad Raid 2017 wordt de eerste gelegenheid waar de raideigenschappen van de boot getest gaan worden (tot op heden heb ik slechts één keer met het loggerzeil kunnen zeilen). Duim voor mij!

Joost Engelen