Dixi Dinghy

Onze 4 jaar oude Dixi Dinghy is te koop (mei 2023 verkocht) omdat de kinderen er uitgegroeid zijn.

De boot is door Dudley Dix ontworpen als zeilende bijboot:

https://dixdesign.com/dinghies.htm

De multiplex romp is een stukje breder en hoger dan een Optimist (ongeveer dezelfde lengte) waardoor het flink meer draagvermogen heeft. De boot is vergelijkbaar met een Laser Bug waar het tuig van geleend is, echter een stuk lichter (Laser Bug 46kg rompgewicht, dat van deze Dixi Dinghy is 30kg) waardoor het vrij gemakkelijk op het dak van de auto vervoerd kan worden en bij de waterkant door 2 kinderen te verplaatsen is. Er zitten 2 luchtkasten in de boot en daarnaast zijn er 2 luchtzakken voorin de boot die het drijfvermogen vergroten. De boot is voorzien van een eenvoudig steekzwaard en het roer is zelfoplopend.

Het is een heel leuke boot voor kinderen om het schipperen te leren: de boot springt snel aan, planeert met een beetje wind en stuurt heel direct. De boot roeit goed, ook in een flinke tegenwind. Kortom een sail & oar boat in mini-formaat. Bij gebruik als vaste bijboot is het is ook een leuke boot voor een volwassene om je mee te vermaken rondom het moederschip. En het roeit natuurlijk een heel stuk beter dan een rubberboot.

De buitenkant van de romp is net opnieuw gelakt (zie foto), dus de komende jaren geen onderhoud. De naamstickers zijn hierbij verwijderd.

Lengte: 2.50 m

Breedte: 1.28 m

Rompgewicht: 30kg

Zeiloppervlak: 3.80 m2

Bouwmethode: stitch & glue

Materiaal: 6mm Bruynzeel okoume marine watervast verlijmd hechthout, grenen, mahonie, alles staat volledig in de epoxy.

De boot komt compleet met aluminium rondhouten, standaard Laser Bug zeil, 2 Crewsaver luchtzakken, hangbanden, Ronstan Orbit 30 mm gelagerde blokken, Ronstan Orbit 40mm automatisch ratelblock, Dyneema trimlijnen voor de halstalie en neerhouder, 7mm Rooster Sailing grootschoot, windvaan, carbon helmstokverlenger, hoosvat en sleeplijn. Verder zitten er bronzen dolpotten en dollen bij alsmede roeiriemen van het merk Lahnakoski.