2014 Voorjaarstocht

Het gruwelijke weer drijft het weekend tot een culinair topgenot  
Het weerbericht was zo slecht dat de organisatoren op vrijdag nog overwogen hebben het hele weekend af te gelasten. Gelukkig daartoe niet besloten, want juist door het slechte weer was het een bijzonder en memorabel weekend. Spectaculair zeilen, mensen bij elkaar aan boord, twee mooie tochten, een gezellige avond en geen ongelukken of schade.
Leo was zo verstandig om zijn Tammie Norrie niet eens te water te laten maar mee te zeilen. En dat deed ook Frank van Zoest, en Peter en Bart (met Onno en Anneke). Dit leverde nieuwe contacten op en meer stabiliteit, die we goed konden gebruiken, met de wind die in vlagen toenam tot kracht vijf of zes.
Eelke en Maja konden hun vernieuwde Le Seil testen.
Janko had een jonge talent aan boord in de vorm van de zoon van Gerben-Jan, nog maar negen jaar oud, maar hij heeft bij de waterscouts zo goed leren varen, dat hij het grootste deel van de tocht gestuurd heeft.
De route voerde naar Gaastmeer. De eerste test was de smalle doorgang bij de visnetten die recht in de wind was. Het bleek zeilend heel lastig, maar roeiend zelfs onmogelijk om tegen de wind in te komen. Gelukkig boden de trektouwen uitkomst.
Vervolgens goed bezeild en supersnel naar Gaastmeer. In de sfeervolle dorpskroeg opgewarmd met warme chocola en andere winterse dranken. Het leek meer een pauze in een schaatstocht dan in een zeiltocht.
Ook de terugtocht verliep goed en toen liet Friesland zich weer van haar mooiste kant zien, met een grote opklaring die het grijs veranderde in helder blauw, vele tinten groen en rode daken van de boerderijen.

Liefhebbers van Natuurlijk Varen zijn ook liefhebbers van de betere keuken. Zeker als het weer zo bar is als tijdens het prachtige voorjaarsweekend en varen een hoop energie vraagt, dan is een lekkere maaltijd nog belangrijker dan bij mooi weer. Gelukkig is de boerderij waar we tijdens dit weekend logeerden, uitgerust met een grote keuken. Buiten dus tussen de 5-7 beaufort, flinke buien, windstoten en herfstige temperaturen. Binnen Frank van Soest die aankwam zetten met PLENTY, een van de kookboeken van de befaamde Israelisch / Italiaanse kok Yotam Ottolenghi, boordevol vegetarische wonderrecepten. Zaterdag hebben we linzen gemaakt met geroosterde groente, handenvol verse kruiden, gegrilde aubergines en crème fraiche, met een citroenappelcreme toe (toetje kwam uit de Zwitserse hoek). Zondag bij de lunch dan nog een frisse quinoa-salade met geroosterd knoflook/tomatenbrood.

Recepten linzengerecht:  http://www.volrecepten.nl/click/index/1019972/?site=carolinebrouwer.blogspot.nl. Salade: http://lekkerophetplatteland.blogspot.nl/2013/07/salade-van-quinoa-tomaat-en-gegrild.html. Toetje op aanvraag (Eliane). Ottolenghi heeft er een paar fans bij!

Bij het eten sloten Ronald en Ineke aan. Ronald liet prachtige foto’s van het weekend van vorig jaar zien.
Leo verraste ons met een complete PC met beeldscherm, waarop hij de beelden liet zien van het bouwproces van zijn boot. Hij vertelde onderkoeld maar meeslepend over de vele slimme oplossingen die hij vond voor de problemen die iedere bouwer tegen komt.
Gerben-Jan bleek zijn viool bij zich te hebben en speelde mooi voor ons. En toen bleken er ook nog diavoorstellingen van Tineke over de hoogwater-Elbetocht en de roeitocht met wherries in Venetië.
De volgend dag woei het nog harder. Slechts vier boten wilden het proberen en doorstonden de test goed. De anderen genoten van de cv en de koffie in de boerderij en van elkaars verhalen, foto’s en gezelschap.Met een heerlijke lunch sloten we dit winderige weekend af, met de constatering dat het heel goed was dat we niet hoefden te kamperen en dat het voor herhaling vatbaar is. Maar volgend jaar is er weer een Semaine du Golf in Morbihan, dus misschien gaan we wel samen daarheen.

Onno van Sandick
Eliane Attinger