2015 Winterbijeenkomst – Palingvisser

Op zondag 15 februari 2015 heeft de Winterbijeenkomst van Natuurlijk Varen plaats gevonden.

Wegens succes van vorig jaar is deze bijeenkomst wederom in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek gehouden.

Velen konden bij binnenkomst invallen bij de rondleiding die Hans Detmers gaf in dit prachtige gerenoveerde museum. Een voorafje voor de hoofdmaaltijd, de lezing over en met paling.

Met de paling verdween ook de beroepsvisser vrijwel van het toneel, maar Theo Rekelhof uit de Westeinder plassen houdt de familie-eer nog hoog. Hij is nu de enige beroepsvisser op de Westeinder. Hij tuft ’s morgens zijn fuiken langs, rookt en fileert de paling daarna zelf en verkoopt deze aan huis. Zijn verhaal getuigt van de ambachtelijke kennis en ervaring die meerdere generaties in zijn familie hebben opgebouwd. En hij weet dat met humor te vertellen – de media hebben hem ook gevonden. Fantastisch dat hij dat voor ons in Sneek heeft willen doen. En de paling smaakte goed. Zie zijn site.

Het toetje was de uitreiking van de zilveren camera van de fotowedstrijd. Het thema – de meest woeste foto van de Dorestad raid 2014 – contrasteerde met de windstille tocht die enkel en alleen stillevens opleverde. P1000136_2Dat maakte het niet makkelijk – maar gelukkig wist Eliane Attinger wel een woeste deelnemer te vinden – en zo is het toch nog goed gekomen. Zij kreeg de wisselprijs, met dank aan het model.

Voorts is uiteengezet wat de plannen voor dit seizoen zijn: Morbihan, de Waterland raid en de Dorestad raid in een nieuw jasje – zie daarvoor elders.