2016 Dorestad raid

 

Tot het laatste toe kwamen dit jaar verzoeken voor deelname aan de Dorestad raid. De formulierensectie van de site had het begeven onder deze druk, waardoor er van enige onoverzichtelijkheid sprake was. Dat betekende dat meerdere slaapplaatsen eigenlijk door meer dan één persoon bezet waren. Dat is opgelost met een aantal tentjes en voor sommigen door toch op eigen kiel slapen. Onze gastvrouw en kokkin Hannah Versloot schakelde schijnbaar moeiteloos in een turbostand om het overaanbod aan eters tevreden te stellen en de logistiek er op aan te passen. Helemaal gelukt, wat tot zeer veel bewondering en waardering leidde.

We hebben het niet uitgerekend, maar de gemiddelde leeftijd, eerder zo rond de 60 – 70 jaar, moet flink omlaag gebracht zijn door de deelname van heel wat jongeren, een voortzetting van de doelbewust ingezette trend van vorig jaar waar we heel gelukkig mee zijn.

IMG_6747De  variatie in schepen was niet minder groot. Onder de bootjes een aantal  Caledonian Yawls, Bay-raiders, Mirrors, maar ook de unieke sinds vorig jaar deelnemende Westlander ‘Marie‘ (links verwijzen naar de bootportretten), de nu elke dag meevarende ‘Gudsekop‘, alhoewel die zaterdag noodgedwongen de terugweg moest aanvaarden om op tijd bij de volgende klus te zijn. Dat nadat zij optimistisch ons volgde door een smal vaartje van de Morra naar Workum, maar een van de laatste bruggen op 5 centimeter na niet onderdoor kon. Verder een aantal nieuwe zelfbouw bootjes, waaronder de opvallende gele trimaran, de Kleine Tri. Die was zó IMG_6700innovatief dat de bouwer ervan, Hans van der Zijpp, met de Pride of the Fleet trofee  de raid af kon sluiten.

De route startte in Woudsend met een eerste slaapplaats in de Noorderee. De volgende dag een makkie, voor de wind over Heegermeer, Fluessen, naar de Morra, waar de ‘In Dubio’ ons beschut achter een eilandje opwachtte. De lunch onderweg werd gebruikt in het Hofmeertje, bekend van de bestseller van Hylke Speerstra ‘De Oerpolder’. Ter plekke werd een historisch hoofdstuk daaruit voorgelezen. IMG_6690Vrijdag vanaf de Morra de Kruisvaart in langs Koudum, kronkelend over kleine vaartjes met veel vaste bruggen naar Workum. De Gudsekop moest, zoals vermeld, in dit traject keren en via de Fluessen zich later weer bij ons voegen. Slaapplek werd de Oudegaasterbrekken bij Oudega. Daar voegden zich de vrijdagavondopstappers bij de vloot. ’s Avonds op de ‘In Dubio’ een beeldverslag van de recente raid in Schotland, gevolgd door een film van een reis door ondergetekende naar Spitsbergen. Zaterdag met de aangevulde ploeg, inmiddels ongeveer 50 deelnemers in de 25 bootjes, via Korte Vliet en Inthiemasloot terug naar Heeg gevaren, naar de thuishaven van de ‘In Dubio’, een eiland voor Heeg waar Leo en Hannah Versloot hun bedrijf hebben (Z’eiland Heegermeer) . De eerste helft van deze dag was het vrijwel windstil, het moment om aan de conditie te werken.  Maar je kan ook wachten.IMG_6765Later was de beloning een goede bries op het Heegermeer. IMG_6795Traditiegetrouw viel er een prijzenregenbuitje op zaterdagavond. Met daarna opvoeringen door wie dat wil: niets hoeft, alles mag. Dat leverde ook nu weer fraaie verrassende resultaten op.

 

De film die vertoond is op de winterbijeenkomst van deze raid.

 

 

Dirk Branbergen