Amateur Boat Bouw Award 2016

Weer een beetje in rustig vaarwater gekomen na de laatste HISWA 2016 melden wij dat de winnaar: De ‘odenbach’ van Hans van der Zande unaniem door de professionele jury EN door het publiek uitgeroepen is als winnaar van de  Amateur BootBouw Award 2016. De door Hans zelf ontworpen en gebouwde jol, hieronder gezien op de Zeeuwse wateren. Hans: proficiat!

Geïnteresseerden voor de volgende ABBA 2017 kunnen zich al melden op info@bootbouwschool.nlNiet meedoen met de ABBA maar toch je boot op de site voor zelfbouwers? Stuur wat foto’s EN je verhaal naar info@bootbouwschool.nl.

 Amateur BootBouw Award 2016

Voor zelfgebouwde boten en afgebouwde bouwpakketten

De ABBA 2016 is weer in zicht en de eerste inschrijvingen zijn zelfs al binnen!

Een jaarlijks terugkerend evenement op de Hiswa in maart 2016 is de ABBA oftewel de Amateur BootBouw Award, een vanuit het Watercraft Magazine uit Engeland overgewaaide presentatie waar amateur bootbouwers hun zelfgebouwde boot aan het publiek laten zien.

Amateurs kunnen zich weer inschrijven om mee te dingen naar de Award: een handgemaakt halfmodel in hout, dat aangeeft dat jouw boot de prijs voor de mooiste of origineelste boot waard is.

Ben jij die amateur of weet je iemand? Geef jezelf of die ander op om mee te doen.

De enige voorwaarde is dat de boot zelfgebouwd is en niet zo groot is dat ze teveel ruimte op de stand zou innemen. Vorig jaar kregen we van de Hiswa een ruimte voor 3 boten tot een meter of zes! Neem voor je gedachten misschien iets meer ruimte en doe mee!

Je begon met een droom: je eigen boot bouwen. Nachten lag je wakker en bedacht je ideale boot. Of ‘t nu een zeil- of motorboot is; ze bestond al in je dromen.

Maanden lang viel je in slaap door elke keer weer een nieuwe oplossing te bedenken voor een volgend constructieprobleem. Boeken, tijdschriften werden verslonden en op een gegeven moment, toen de tijd rijp was, probeerde je zelfs een cursus bootbouw. Je droom stond op het punt werkelijkheid te worden. De laatste hindernissen werden genomen, qua ruimte (zowel fysiek als in tijd) als financieel. Niet als laatste ook nog ‘goedkeuring’ van je omgeving, je partner, je kinderen.

Tekeningen besteld, materialen aangeschaft en jezelf al een tijdje voorzien van goed gereedschap. Je werkplek richtte je in naar je eigen inzichten en mogelijkheden en toen kon je eindelijk los. In eerste instantie nog onzeker, maar gaandeweg met steeds meer vertrouwen begon je de lange weg van het opstellen van je bouwmallen en het uitzagen van je eerste onderdelen: de voorsteven, de spiegel en de kiel. Deze werden nog wat aarzelend in elkaar gepast en vastgezet. Na nog heel wat beginnersvoorzichtigheid zette je de eerste schreden op het ‘spiling’-pad. Zo stond het in de boeken en zo had je het geleerd in de cursus.

Het leek zo makkelijk en na een aantal huidgangen blijkt het ook zo te zijn. De cursusleider zei nog: Bootbouwen is niet hoogspringen maar hordelopen, of beter nog: steeplechase! Niet in 1 keer over die hoge lat maar telkens een kleine sprong met een aanloopje naar de volgende. Soms een slootje, dan weer een heuveltje maar telkens een hindernis.

De tewaterlating is de finish! De beloning? De mooie momenten op het water in je eigen boot, de rust, de waarderende blikken van medewatergebruikers en af en toe een weekend met gelijkgestemden over het water in een raid.

Schroom niet en wanneer je jezelf in het vorige stukje herkent, doe mee!

Je kunt je opgeven door een mail met foto’s van je boot en een omschrijving van je bouwproces te mailen naar info@bootbouwschool onder de vermelding ABBA 2016

 

Bundinn er bátlaus maður

Bound Are Boatless Men 

Als u zelf wilt leren bootbouwen: kijk op www.bootbouwschool.nl

De eerstvolgende cursus is van 27/2 – 6/3 2016 in Den Helder