2014 Amateur BootBouw Award

De ABBA is een originele prijsvraag voor zelfgebouwde boten, met als lokker een mogelijke plaats op de Hiswa. Georganiseerd door Bert van Baar. De aanmeldingen zijn in te zien op zijn website Bootbouwschool, waarbij je even moet weten dat je helemaal linksboven op ‘Amateur Boatbuilding Community’ moet klikken.Persbericht 11 maart 2014De Amateur BootBouw Award 2014

Ze staat in de overdrive; in een rustig toerental op naar het volgend jaar voor weer zo’n spannend gebeuren.
De nominaties stonden 5 dagen te pronken op de Hiswa Klassieke Schepenbeurs en al wat langer op Amateur Boatbuilding Community.
Na een lange periode van spanning werd het in de week voor de show langzaam duidelijk wie er waren genomineerd. deze deelnemers werden uiteindelijk gevraagd naar de Hiswa te komen en dat hebben we gemerkt!
Ze konden allemaal komen dus werd de reserve-speler op de bank gelaten. Dat was de Blekinge Eka van Andre Ligthart-Schenk.
Een mooi Zweeds blond eiken bootje dat ik in de zomervakantie op de Bataviawerf in een cursus wil gaan bouwen! Zin om mee te doen?

Het jury-oordeel.
Na 5 dagen onzekerheid op de Hiswa Klassiek wist de jury uiteindelijk met de volgende verlossende woorden te komen:
Met een klein verschil werd uiteindelijk Hans Detmers met zijn 12 ½ foot Haven eerste. En dat terwijl zijn boot-ontwerp dit jaar, net als de 12 voets jol van Maarten Hopman, ook 100 jaar is geworden, iets dat hijzelf nog niet wist maar juist deze week in de WoodenBoat stond geschreven! Hij was dubbel blij verrast!
Hierboven staat Hans met zijn prijs in de hand voor zijn winnende boot.

Tweede werd Maarten Tromp met zijn 12 voets jol. Deze is juist de week voor de Hiswa uit zijn garage gerold en begon wat te trekken met de ogen vanwege het heerlijke zonnetje dat ze voor het eerst zag: Op naar het water moet ze gedacht hebben. 
Uiteindelijk werd Reyer de Boer derde. Hij moet uit zijn stoel gevallen zijn van schrik toen hij hoorde dat hij genomineerd was. Gauw nog even wat make-up op de boot om haar wat op te doffen voor de show!

 Mooi was ook het idee van de jury om Ynte la Rivière  extra te nomineren voor de aanmoedigingsprijs. Alleen om zijn naam al verdient hij het om mee te mogen doen!
Ondanks dat hij zich heeft willen meten met ‘oudere’ mannen met relatief veel ruimte, tijd en geld heeft hij een goed voorbeeld voor zijn leeftijdgenoten neergezet. In groep 8 heeft hij vorig jaar een boot als uitdaging gebouwd. De jury heeft dat erg gewaardeerd!
De publieksprijs werd door Maarten Hopman in de wacht gesleept. Hij ging met een goed gevoel naar Frankrijk terug. Hier dreigde de stemmen te staken: bij de eerste telling was het een gelijk voor maarten en Hans. Beiden hadden het ook al zwaar bij de vakjury, deze waardeerden de scheepjes nagenoeg gelijk.
De tweede telling werd het duidelijk dat het nipt doorsloeg naar de 12 voets jol van Maarten!

De andere categorieën.  
 Hierbij is de Simplicity van Theo Bontje uitgeroepen tot mooiste tussen de 5 en 7 m. De Willy von Tat van Harm Rutten eindigde hier als goede tweede en de Catboat van Peter Visser als derde.
Dan werd de Masquerade van Pieter van der Aa gekozen als mooiste van de buitencategorie boten boven de 7m.  Als 2e en 3e eindigden resp. de Martelli van Marcel Hamers en de Toudûnser van Jouke Hosper.
Het uitgebriede juryrapport van alle drie de klassen wordt nog aan de deelnemers toegestuurd. 
Zelf hoop ik dat deze ABBA (Amateur BootBouw Award) mensen ertoe heeft aangezet om over hun schroom heen te stappen en de uitdaging aan te gaan. Ook hoop ik dat deze show volgend jaar weer genoeg inzenders kent om te worden voortgezet en dat het amateur bootbouw gehalte weer ouderwetse proporties aan gaat nemen.

Wellicht tot volgend jaar!

Volgend Jaar?
Er wordt hard gewerkt om deze succesvolle formule volgend jaar weer op de Hiswa Klassieke Schepen Beurs te krijgen. 
 Er komt nog een nieuwe uitdaging, de al aangekondigde CCC (Cordless Canoe Challenge) maar daarover volgend keer meer.
Meld je bij info@bootbouwschool.nl

 

Eerdere berichten:

26 oktober 2013
(zie ook bericht hieronder van 30 november 2013)

Komt de zelfbouw terug? Is er zicht op wat er zich thuis bij de zelfbouwer voor moois wordt opgericht? Hoe handig zijn we nog? Ik weet dat ze bestaan want ik kom ze regelmatig tegen op raids en andere tochten maar waar zitten ze en wat doen zij die ik niet tegenkom?

Dat is wat ik mij afvroeg het afgelopen jaar. Is de crisis waar we in schijnen te zitten van invloed op wat we nog zelf doen en kunnen? Bestaat het Do It Yourself in de bootbouw nog zoals dat zich voordeed in de 70 er en 80 er jaren van de vorige eeuw? Bestaan er nog Backyard Boatbuilders? Dat is wat ik graag te weten zou willen komen.

Komend jaar, op de Hiswa 2014, willen wij een show van zelfgebouwde boten organiseren, van echte zelfbouw vanaf tekening tot en met het afbouwen van een bouwpakket. Dus als je ook iets zelf hebt gebouwd, haast je dan om je op te geven voor de Hiswa Amateur BootBouw Award, kortweg ABBA. Uit alle inzendingen maken wij een keuze van boten die worden uitgenodigd voor de show.

Boten die worden ingeschreven mogen meedoen in een van de twee categorieën: vanaf tekening gebouwde boten en van bouwpakket gebouwde boten. In beide categorieën moeten de boten door een of meerdere thuisbouwers zijn gebouwd van hout of multiplex, niet door werfbouwers of studenten bootbouw met een volledige van machines en leraren voorziene werkplaats. Echte amateurs gezocht!

Boten die worden ingeschreven mogen van elk type of afmeting zijn, maar alleen uitgenodigde boten mogen meedoen aan de Award. Om uitgenodigd te worden willen we graag dat u een beknopte beschrijving geeft van uzelf en uw boot met een paar kleurenfoto’s van uw boot. Geef aan in welke van de twee categorieën u wilt deelnemen. Uw inschrijving moet ons op zijn laatst op 31 januari bereikt hebben per mail naar: info@bootbouwschool.nl of per post naar: De Bootbouwschool, p/a Bruggesloot 45, 1721HA Langedijk.

Van alle inschrijvingen nodigen wij er maximaal 10 uit om hun boot voor eigen risico te brengen op dinsdag 4 maart 2014 naar de Hiswa Klassieke schepen in Amsterdam en ze weer op te halen op maandag 10 maart 2014.

Uitgenodigde boten mogen op de show niet te koop worden aangeboden. Eigenaren krijgen 2 vrijkaartjes voor de hele Hiswa 2014 en een gratis parkeerkaart voor de duur van de show.

Beide categorieën worden gesponsord door Bruynzeel Hechthout, specialisten in houtproducten voor de bootbouwindustrie en Polyservice, leverancier van epoxy en aanverwante artikelen. Beide sponsors sponsoren elke uitgenodigde deelnemer aan ABBA een cadeaubon voor hun producten van €25.

De Hiswa beloont elke deelnemer met een boekenbon van €80, te besteden in de bookshop van de Spiegel der Zeilvaart, aan de winnaars van elke van de 4 prijzen welke door een vakjury zal worden toegekend; deze prijzen worden gegeven aan de bouwers van:

De van tekening gebouwde boot met de meeste aanmoediging voor beginnende bootbouwers

De van tekening gebouwde boot met het grootste vernieuwende karakter

De meest professioneel van tekening gebouwde boot

De best afgebouwde bouwpakket boot

Als u meer informatie wilt, bel ons op 0031 6 10503101 of mail naar info@bootbouwschool.nl.

En ja, als u uw bootbouwkwaliteiten wilt meten kunt u uw boot ook inschrijven voor de Nederlandse Makita Accutollen Bootrace (Dutch Cordless Canoe Challenge) op de Hiswa te Water in september 2014!

Aanvulling 30 november 2013:

Hallo Bootbouwers,

Hierbij een bericht over bovenstaande happening op de Hiswa Klassieke Schepenbeurs 2014;

Een week of 2 geleden was ik voor een bespreking hierover op de RAI. De mensen daar waren ‘voorzichtig’ enthousiast: Ze moeten nl. iets uit handen geven aan een ‘onbekend’ iemand, nl. mijn persoon om iets te organiseren waar dat een beetje om hen heen gaat. laten we hun niet in de kou staan en een hart onder de riem steken. Laten we hen merken dat we dit kunnen; we kunnen een boot bouwen en we kunnen die ook presenteren op een mooie manier!

In principe willen ze er graag aan meewerken, alleen kunnen ze nog niet aangeven hoeveel plek we kunnen krijgen voor de opstelling van genomineerde boten: alles hangt af van het aantal inschrijvingen voor deze beurs op de Hiswa. Ze houden dus nog een slag om de arm.

Ondertussen hebben een stuk of 12 mensen zich, nu nog officieus, opgegeven voor deze Award; dat is een heel prettig gevoel: dan is er ook iets om uit te kiezen; het is natuurlijk niet leuk om de mooiste boot te worden genomineerd als er maar 2 boten zijn!

Ik wil aan jullie vragen om een presentatie te maken van jezelf en je boot en deze mailen naar mij.

Jezelf: schrijf een leuk stukje tekst over jezelf en de reden hoe je ertoe bent gekomen om je eigen boot te gaan bouwen. Dit kan om allerlei redenen zijn: gewoon gedreven door je passie voor hout, het bouwen of het hele proces; maar ook omdat je die wens altijd al hebt gehad en er opeens genoeg tijd op je pad kwam. Kortom: schrijf iets leuks!

Je boot: Waarom nou deze boot, deze bouwwijze of dit pakket. Wanneer ben je begonnen, waar heb je haar gebouwd, hoe lang heb je erover gedaan en vooral: wat heb je er aan overgehouden behalve je boot!
Doe daar wat foto’s bij van je boot, liefst ook wat van het bouwproces!
Maak er wat moois van: zie het als een sollicitatie om je boot naar de Hiswa op de eerste plek te krijgen!

Wees niet bescheiden; daar hebben we allemaal last van weet ik uit ervaring! Maar doe het alsof je een poging doet om je hele familie, kennissenkring of collega’s aan het bootbouwen te krijgen; wees trots op je product want je behoort (echt waar) tot de kleine club van mensen die de daad bij het woord hebben gevoegd en hun droom waar hebben gemaakt. Dat kunnen dus maar weinig mensen zeggen!

Laat me weten hoe je ervoor staat en of ik je nog ergens mee kan helpen,

Hartelijke Groeten
Bert van Baar
bootbouwschool.nl