Winterbijeenkomst 2016 – Waterlandse Melkschuit, verslag Kenterdag

ovd_2013_09_19_foto_onderaan.jpg(mediaclass-fancybox.351e905fbbff81b12866ca2f4754d31062b024b7)Op de laatste Dorestad raid is op de zaterdagavond een film vertoond over de bouw van een Zomp in Gramsbergen, een replica van een oud vrachtschip dat over de Overijsselse Vecht de Bentheimer zandsteen naar het westen vervoerde.

Daarop aansluitend is op de winterbijeenkomst van 2016 door Ton Wegman, bekend als spreker en publicist in diverse watersportbladen, verteld over de Waterlandse Melkschuit. En dan vooral over het gebruik daarvan, het verplichte natuurlijk varen waarbij vrouwen aan de riemen zaten omdat er te weinig mannen waren. Er moest heel wat gebeuren om in die tijd verse meld in de stad af te kunnen leveren. Ton wil graag met de Melkschuit deelnemen aan de Dorestad raid, hopelijk worden er voldoende ‘melkmeisjes’ gevonden.

Na de pauze een professioneel beeldverslag van de omslaan-experimenten van vier bootjes afgelopen zomer. Leuk te zien en bovendien leerzaam: spring op tijd uit de boot – maar laat hem er niet vandoor gaan – zwem naar het zwaard, ga erop staan en klaar is Kees. Maar dan zijn er nog wel een paar zeer nuttige tips gegeven.

Fototrofee IMG_1773Vervolgens is de fotoprijs uitgereikt voor de tweede keer, was het vorig jaar de meest woeste foto, nu dan de meest spiegelende foto. Vorig jaar ging de eer naar Eliane, nu naar Janko.

 

Tenslotte zijn er mooie initiatieven voor aanstaande tochten gepresenteerd. Deels staan ze al op de site (kijk ook bij Links), wellicht worden er nog meer aangeleverd.

IMG_1471