Zaan raid

 “it giet oan!”

10, 11 en 12 mei gaan we de eerste Zaan Raid varen.

De tocht zal vele aspecten bevatten die qua beleving hemelsbreed uit elkaar liggen. We zullen sluizen en bruggen moeten bedwingen, door ondieptes moeten ploegen, maar ook diepe wateren moeten trotseren. Daarbij zal de navigatie op sommige stukken zo niet verwarrend, dan wel moeilijk zijn.

Bij deze Zaanstreek-Waterland Raid zal echter ook het culturele en het culinaire aan bod komen. Maar vergis jullie niet, ook deze tocht wordt (voor een deel) gedekt door de titel “Back to Basics” !

Het plan is om op het Zwet de boten te water te laten (vrijdagochtend, eventueel donderdagmiddag/avond) en ons vanaf 11 uur sharp een weg te banen over brede plassen en zompige slootjes richting Noord Hollands kanaal (1 sluis, 1 brug).

Wonderschone omgeving doch de schippers en bemanningen zullen worden gekweld door onverwachte ondieptes en zuigende modder en achterblijvers zullen misschien verdwaald raken in de wirwar van vele dwars sloten. (Het is raadzaam om het thuisfront te laten weten waar jullie ongeveer uithangen, dan kunnen gerichte zoekacties gehouden worden).

Er zal waarschijnlijk een flink stuk gekruist moeten worden op het Noord-Hollands kanaal voordat we het Alkmaardermeer hebben bereikt.

Het wijde water zullen we moeten oversteken om de bestemming voor de vrijdag te bereiken, het landje van zeilvereniging “de Onderlinge” waar we de tenten op slaan.

Let wel,….hier zijn wel toiletten (eenvoudig, zoals op “het Die”) maar geen water en geen elektra. Dus nog meer “back to basic” als de vorige Waterland Raid.

ZELF KOKEN DUS….!

Primitief, maar we liggen er prachtig beschut met een heerlijk zwemstrandje en …….. ’s avonds kampvuur.

Zaterdag gaan we via een omweg door De Woude en de Markervaart richting Zaan en eindigen bij de veilige rede van het industriecomplex Arends, tegenover de Zaanse Schans (3 bruggen). Nu wordt het LUXE: s’ avonds wordt hier een warme maaltijd verzorgd.

Zondagochtend kalmpjes aan opstaan en na het ontbijt gezamenlijk via de Zaan weer terug naar het Zwet (2 bruggen, 1 sluis ). IJs en weder dienende mogelijk een tochtje naar Jisp.

Als je mee wilt doen moet je er snel bij zijn, want er kunnen slechts 15 boten mee varen (vanwege het beperkt aantal slaapplekken op de zaterdag). De kosten zijn circa 32 euro per persoon (excl. helling, die kost 5 euro per boot).

Aanmelden vóór 17 maart per mail bij Hans en Margreet: arendszn@xs4all.nl