ness yawl met trailer

De Ness Yawl is de boot voor heel Nederland. Het ontwerp van Iain Oughtred is bijna 6 m lang (19 voet en een paar duimen), ongeveer 20 cm (!) diepgang met het midzwaard op, of maximaal een meter, en ongeveer 160 cm op het breedste punt. De trailer hoort erbij en elk water is bereikbaar.

Afgelopen jaren heb ik met deze boot gevaren tussen de Biesbosch en Schiermonnikoog. Te water laten kan vanaf de slootkant (want in de Biesbosch bespaart dat een tientje op de trailerhelling) of bij een trailerhelling (wat in Groningen of Friesland wel gratis kan). 

Mooie tochten waren bijvoorbeeld: roeien in de Biesbosch met de kinderen op zoek naar (sporen van) bevers, vanaf een camping in de Kop van Overijssel even de plas op om met de kinderen van de boot af te springen, van Lauwersoog op de eb naar Schiermonnikoog en in de laatste geul met 30cm water naar het eiland roeien, overnachten op het Lauwersmeer onder de magnifieke sterrenhemel, roeien door de Luts naar natuurgebied It Wyldemerk. 

De boot zeilt perfect. Dit kan met een of twee masten. Zelf vind ik alleen het grootzeil zonder bezaan prima: de boot is uitstekend in balans met maximaal drie reven. Ook met het zwaard op vaart de boot nog aan de wind. Beide zeilen zijn zo goed als nieuw.

Roeien gaat prima met een persoon aan de lichtgewicht roeiriemen. Het kleine gewicht van ongeveer 200 kg helpt. 

De constructie is mahonie-hechthout: multiplex verlijmd met epoxy. Dat betekent dat de boot betrekkelijk eenvoudig is aan te passen aan eigen voorkeuren, mocht je dat willen. Desgewenst kan ik de bouwtekeningen erbij leveren. Onderhoud is een vlotte schilderbeurt afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Ik stal de boot binnen en reken op twee ochtenden werk per jaar, meer niet.

De trailer is goed: de Knott-as veert netjes, de banden zijn zo goed als nieuw. De boot gaat makkelijk op de trailer of ervan af. De mast en de rondhouten passen in de boot, wat voor het vervoer wel zo handig is.

De reden van verkoop is dat ik een boot wil waarop kamperen net iets makkelijker is. Op de vlonders onder de doften kan ik languit liggen, maar riant zou ik het niet noemen. Er is een voorbeeld van een man die op ditzelfde type boot van Londen naar Istanbul is gevaren, dus misschien ligt het aan mij.

De eenvoud van de boot bevalt me uitstekend en waarschijnlijk zeilt mijn volgende boot iets minder lekker. De lichtgewicht zwaardboot die op elke zucht wind reageert (of voor de vrouw en kinderen met een extra rif kan varen) en vanzelf oploeft in een vlaag zal ik zeker missen.