Winterbijeenkomst 2019

Genodigde spreker van de Winterbijeenkomst 2019 was Henk Huizinga, meteoroloog.  Naar bleek bij velen wel bekend van ‘Het is weer donderdagochtend, 24 januari deze keer, de allerhoogste tijd om met jullie naar het weekendweer te kijken…’, enzovoort: zijn donderdagochtend weekendweerbericht voor zeilers op internet. Nu stond hij daar, zoals hij zei, als ’twee meter weer’ voor de groep van wel 60 Natuurlijk Vaarders. Onderwerp: Weer, Wind en Wolken, een duidelijke – vaak broodnodige – uitleg van soms wel half bekende zaken, maar met veel nuttige aanvullingen. Hij heeft zijn tijd naar aller tevredenheid ruimschoots overschreden, het is veelzeggend dat niemand in slaap viel maar iedereen de aandacht er goed bijhield. Zijn tips kunnen ook ellende voorkomen, zoals een anti-slipcursus dat op de weg doet.

Nadien nog een uitleg over de komende Zaanstreek raid en de Dorestad raid, helaas rommelig vanwege binnenkomende Hoornse zeilers na een wedstrijd en vanwege haperende beamertechniek. Maar de gegevens staan nu ook op de site.

 Twee sites die Henk in de context van zijn verhaal adviseerde:

www.euroszeilen.utwente.nl/weer/grib

www.sailingweatheronline.com/software.html

NB: Henk heeft na de bijeenkomst nog een heldere video-instructie gemaakt over het gebruik van deze sites: http://www.nimosmeteo.nl/xygrib.html

En de meteosite van Henk Huizinga zelf: www.ziltmeteo.nl. Daar kan ook (gratis!) ingeschreven worden voor het donderdagochtend zeil-mail-weekend-weerbericht. De meteosite is onderdeel van het digitale zeilmagazine  www.ziltmagazine.com.