Winterbijeenkomst 2020

De storm met naam heeft ervoor gezorgd dat de winterbijeenkomst gepland op 9 februari niet kon doorgaan. Gelukkig bleken spreker en zaal op 8 maart ook beschikbaar en valt een goed bezochte (zeker 40 aanwezigen) en hoog gewaardeerde winterbijeenkomst in deze annalen te vermelden.

Het begon met de bezichtiging van de aanbouw zijnde replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1597 strandde in Nova Zembla. Het lag in de Noorderhaven in Harlingen als winterplaats, en zal deze zomer hopelijk op tijd afgewerkt zijn om te pronken op Sail Amsterdam.  De rondleiding op het schip werd gegeven door de bouwmeester daarvan, Gerald de Weerdt.

Die verzorgde ook de lezing daarna in de zaal van café de Lichtboei even verderop. Gerald is een groot kenner van de archeologie, bouwmethodes en de cultuur daaromheen rond de zestiende eeuw en weet daar op zeer enthousiaste en illustratieve wijze over te vertellen. De zaal was muisstil, en niet door slapers, maar door de volle aandacht die hij wist te trekken. 

Het jeugdbootje, afgeleid van de bijboot van de Willem Barentsz, getekend door Gerald en eind 2018 gepubliceerd in de Spiegel der Zeilvaart, in 2019 gebouwd door Dirk en Piet, dat bootje was meegenomen en mocht voor in de zaal pronken.

Daarna, zoals gebruikelijk, een presentatie van de voorgenomen tochten in 2020, en nog een fotoprijsuitreiking aan Joop Rikkers. Die hij vergat mee te nemen, maar dat wordt geregeld.

Zie voor de tochten de kalender