Wolf

Wolf is een Artemis zeilkano ontworpen door de Zwitsers Alex Schmid. Ik zocht een boot die ik thuis kan stallen en zelf kan bouwen. Een achterom of schuur heeft ons huis niet. Wel een lange gang, dus een smalle romp met flink wat zeil was logisch. De kano is getuigd en aangepast om snelle toertochten mee te doen. Het is een echte 50/50 zeilkano: het peddelt prima, en zeilt nog iets beter. De kano is gebouwd in mijn hobbykamer op de bovenverdieping van ons huis, deze kamer meet 4×4 meter dus een 4.85 romp past er overdwars in.

De boot heeft een loggertuig (3 reven) met carbon mast voor toertochten, en een mylar zeil met aluminium mast voor wedstrijden. Zeilen met deze kano is een beetje een balanceeroefening, maar het zeilt heerlijk en snel. Als het wat harder waait en de wind stabiel is zit ik buiten de kano op een plank. Omslaan hoort er voor mij bij, ik heb geëxperimenteerd met 3 vormen van drijfvermogen. Na een kapseis is de boot met een minuut of 4 weer rechtop en onder zeil. 

Inmiddels heeft de kano, naast vele weekendtochten in Nederland, water gezien in Denemarken, Zweden, Polen en Duitsland. Bagage gaat mee in een op maat gebouwde “wannigan” een waterdichte doos, waar een minimalistische uitrusting en een fles wijn in past. Voor 5 dagen is eten, stroom en water aan boord. De boot is licht en smal, en past dus prima op de auto. Met de kano heb ik nu drie maal het “Kanu Segelcriterium” in Bremen gewonnen, heb als eerste solo boot de Briorace (60 km door Friesland) volbracht (11e v/d 150 boten), 12.1 knoop gezeild, en vooral heel veel lol gehad! 

Bij de foto’s: Wildkamperen in Friesland eind November en 2x de Briorace.

Videos van de avonturen met Wolf staan op: https://www.youtube.com/c/KoosWinnipscanoesailing/