Zonnewende tocht – 24-25 juni 2023

Deze 2-daagse tocht zal plaatsvinden in Groningen en Friesland over het Lauwersmeer en het vaarwater ten zuiden hiervan (o.a. Sylster Ryd, Stroobossertrekvaart, de Lauwers). Het riviertje De Lauwers is heel rustig en schitterend vaarwater dat over het algemeen maar door weinig boten bezocht wordt. Het Lauwersmeer is een belangrijk vogelgebied waar je met enig geluk de zeearend kunt spotten.

Afhankelijk van de wind varen we met de klok mee of tegen de klok in. De dagetappes zijn ongeveer 21 km lang. Het is een echte “sail & oar” tocht met de nodige bruggen en er zal zeker geroeid/gepeddeld/gejaagd moeten worden. De laagste/smalste vaste brug is H25/W48 en we zullen 2 sluizen passeren.

Het wordt een echte “back-to-basics” tocht: iedereen zorgt voor zijn eigen eten en drinken en overnacht in eigen tentje op de wal of in de eigen boot. Deelname is op eigen verantwoordelijkheid en risico. De algemene voorwaarden en veiligheidspunten zoals van toepassing op de Dorestad Raid (zie elders op de natuurlijkvaren.nl site) zijn ook van toepassing op deze tocht.

Joost en Hubert dragen zorg voor:
– De reservering voor het gebruik van de trailerhelling en parkeren van de auto’s en trailers op jachthaven Het Lunegat in Dokkummer Nieuwe Zijlen (begin- en eindpunt van de tocht);
– De reservering van de overnachting op Camping Lauwersschans in Munnekezijl halverwege de tocht.

De bedoeling is dat we zaterdagochtend 24 juni rond 10:30 onze boten vaarklaar hebben in jachthaven Het Lunegat.
Degenen die al vrijdagavond 23 juni arriveren kunnen op eigen gelegenheid overnachten:
– Op jachthaven Het Lunegat (EUR 7.50 per tent excl. EUR 1.50 p/p toeristenbelasting / EUR 15 per camper excl. EUR 1.50 toeristenbelasting / EUR 1.40 per strekkende meter boot); OF
– In het Dokkumerdiep bij “Jachthaven” Lytse Gat (gratis – Marrekriteplek met ruim voldoende steigers en plek voor een tent), op ongeveer 1.5km stroomafwaarts vanaf jachthaven Het Lunegat.

Om de tocht kleinschalig te houden willen we het aantal deelnemers begrenzen op 30 personen, we hopen uiteraard op veel animo!

De uiteindelijke bijdrage zal na afloop van de tocht op basis van de werkelijke kosten in rekening worden gebracht bij elke schipper. De kosten zullen laag zijn. Om een idee te geven: EUR 5 per boot voor gebruik van de trailerhelling, EUR 7.50 per persoon voor de camping (de boot kan dan aan de wal van de camping liggen) of EUR 1 per strekkende meter boot indien je zaterdagnacht op eigen kiel overnacht aan de gemeentekade in Munnekezijl.

Je kunt je inschrijven met een email naar Joost Engelen (joostengelen@yahoo.com) onder vermelding van het volgende:
– Type en naam boot
– Naam en mobiel nummer van de schipper
– Namen van de bemanningsleden.
Aankomst verwacht op vrijdagavond of zaterdagochtend
Slapen op eigen kiel aan de gemeentekade of in een tent op de camping.
Graag, indien in bezit, de betreffende waterkaarten meenemen van Friesland/Groningen.

Wacht niet te lang met inschrijven en alvast veel voorpret!
Met vriendelijke groet,
Hubert & Joost