Zaan raid

We schrijven nog maar pas 2018 , als we de plannen voor een tocht in de Zaanstreek maken.

Het vergt nogal wat voorbereiding om de neuzen dezelfde richting op te laten wijzen en om de juiste contacten te leggen dus we beginnen vroeg !

De tocht zal vele aspecten bevatten die qua beleving hemelsbreed uit elkaar liggen.

We zullen sluizen en bruggen moeten bedwingen , door ondieptes moeten ploegen , maar ook diepe wateren moeten trotseren.

Daarbij zal de navigatie op sommige stukken zo niet verwarrend , dan wel moeilijk zijn.

Bij deze Zaanstreek-Waterland Raid zal echter ook het culturele en het culinaire aan bod komen.

Maar vergis jullie niet , ook deze tocht wordt (voor een deel) gedekt door de titel “Back to Basics” !

Het plan is om op het Zwet de boten te water te laten (vrijdag ochtend) en ons een weg te banen over brede plassen en zompige slootjes richting Noord Hollands kanaal ( 1 sluis 1 brug )

Wonderschone omgeving doch de schippers en bemanningen zullen worden gekweld door onverwachte ondieptes en zuigende modder en achterblijvers zullen misschien verdwaald raken in de wirwar van vele dwars sloten. ( het is raadzaam om het thuisfront te laten weten waar jullie ongeveer uithangen, dan kunnen gerichte zoek acties gehouden worden).

Er zal waarschijnlijk een flink stuk gekruist moeten worden op het Noord-Hollands kanaal voordat we het Alkmaardermeer hebben bereikt.

Het wijde water zullen we moeten oversteken om de bestemming voor de vrijdag te bereiken, het landje van zeilvereniging “de Onderlinge” waar we de tenten op slaan.

Let wel,….hier zijn wel toiletten (zoals op “ het Die”) maar geen water en geen elektra. Dus nog meer “back to Basics” als de vorige Waterland Raid.

ZELF KOKEN DUS….!

Primitief, maar we liggen er prachtig beschut met een heerlijk zwemstrandje en …….. ’s avonds kampvuur

Zaterdag gaan we via een omweg door De Woude en de Markervaart richting Zaan en eindigen bij de Zaanse Schans bij molen ‘Het Jonge Schaap” (3 bruggen).

Deze molen is de trots van de Zaanse Molenvereniging en de mogelijkheid is er om hem te bezichtigen.

We gaan daar ook de warme maaltijd nuttigen

Na de maaltijd (en misschien dus in donker) een korte roeitocht ( 400 m ) naar de veilige rede van Lagedijk 266 waar we weer de tenten kunnen opslaan en de nacht kunnen doorbrengen.

Zondagochtend kalmpjes aan opstaan en na het ontbijt gezamenlijk via de Zaan weer terug naar het Zwet ( 2 bruggen , 1 sluis ).

We begrijpen dat jullie dit evenement het liefst nu en onmiddellijk willen varen maar helaas,.. het geduld moet nog even beproefd worden.

Als je mee wilt doen moet je er snel bij zijn , want er kunnen slechts 15 boten mee varen.

De nacht van zaterdag op zondag brengen we door aan de Lagedijk op het privéadres van de familie Arends en daar is maar plek voor 15 boten en 4 kleine koepeltentjes.

Maar er kunnen ook een aantal mensen slapen in de opstallen en je kunt natuurlijk op je boot slapen.

Bij de inschrijving graag vermelden wat je voorkeur heeft.

Het wordt een beetje improviseren maar we maken er wel wat van.

Nadere mededelingen volgen nog (o.a. bij de winterbijeenkomst).

De kosten zijn nog niet bekend, maar tijdens de winterbijeenkomst weten we meer en dan start ook de inschrijving.

 

Namens het comité; Herman ,Eliane , Hans , Margreet