Caledonian

Elf zoals de boot is genoemd, is een Caledonian maar geen Yawl aangezien het steunzeil (de druil) ontbreekt. De boot is gebouwd naar ontwerp en tekening van Iain Oughtred als mijn tweede bootproject in de garage naast het huis in de periode juni 2014 – mei 2015.

Elf 3 Elf 2 Elf 1

De tekeningen zijn hoofdzakelijk gebruikt om de romp en het rondhout te maken. Zoals het betaamd heeft elke botenbouwer de neiging eigenwijs te zijn en het ‘interieur’ naar eigen keuze en inzicht in te richten.

In mijn geval heb ik gekozen voor een gaffelgetuigde boot waarbij de mast meer naar achteren is komen te staan met het gevolg dat het grootzeil kleiner werd en de fok een slag groter is geworden. Om meer ruimte in de kuip te krijgen heb ik in plaats van een midzwaard twee kimzwaarden toegepast (afgekeken van Bert van Baar).

Bij de eerste proefvaart bleek een van de zwaardkasten niet geheel waterdicht!

De doop van Elf heeft plaats gevonden tijdens de Dorestad raid 2015 in de buurt van Akkrum.

Tijdens de raid zijn tal van bruikbare verbeterpunten genoteerd, mede dankzij betrokken deelnemende Raiders.

De eerste ervaring van en met Elf zijn positief uitgevallen en ik kijk uit naar een volgende raid.

Met dank aan Frank van Zoest die naast het zeilpakket, zeer bruikbare tips heeft gegeven voor de assemblage en afwerking van de zeilen.

Met dank aan de fotografen Sara en Eliane die prachtige foto’s maakten van Elf tijdens de Dorestad raid.

Reyer de Boer (overleden 2018) 

De boot wordt verkocht of verhuurd via bemiddeling door Bert van Baar, debootbouwschool@gmail.com of bertvanbaar1952@gmail.com.