Huibertje

Huibertje is een Aalsmeerse grundel. Een open werkbootje van 4,95 mtr. lengte, een diepgang van ± 25 cm en een ongestaagde mast. Het voert van oorsprong een torentuigje. (Voor een platbodem ietwat eigenaardig, want die hebben meestal een gaffel of spriettuig)

De Huibertje werd omstreeks 1950 gebouwd, voor een student- dus direct als een plezierbootje- maar geheel op de manier als de oude werkbootjes van o.a. tuinders. Vroeger voeren dit soort bootjes op het, later gedempte, Haarlemmermeer.

Dit grundeltje kan meer aan dan ik ooit dacht. We zeilden op Loch Ness bij windkracht 7, zij huppelde probleemloos over de golven. Op de Solent, bij het eiland Wight, bleek de vlakke bodem een groot voordeel bij het afsteken van omwegen over zandbanken en bij het droogvallen.

Een makke van deze schuit is dat hij gebouwd is van eikenhout met ijzeren schroeven en nagels. IJzer en eikenhout werken op elkaar in, waardoor er steeds weer rotte plekken ontstaan. Iedere winter moeten er wel 1 a 2 inhouten  of huiddelen vervangen worden. Ik heb daar geen hekel aan, maar het is veel puzzlewerk.

Het bootje is prima alleen te zeilen, het beste bij een windje 3-4. Het komt overal, maar het is zeker niet snel.

De vorige eigenaar deed in 2004 mee aan de Loire Raid. Voor het roeien tegen de wind in heb je behoorlijk wat kracht nodig.

Willem Leopold