Pemaquid

 Na meegedaan te hebben aan de Small Reach Regatta 2011 in Maine USA weten we pas wat voor een peapod de Pemaquid is. We troffen daar een zusterscheepje aan: een Washington State Peapod. En dat voor een meter of 4,5..
De liefde voor (Amerikaanse) roei/zeilbootjes is met dit bootje begonnen. Ik trof in 1996 een advertentie aan achter een met spinrag omlijst raam bij de werf van Frank Knight in Woodbridge, Engeland. Ik was op slag verliefd. Het scheepje bleek gebouwd door de Amerikaan Joel A. Moulton in 1992 op de Lowestowt School of wooden boatbuilding. Hij heeft helaas maar enkele seizoenen van het bootje kunnen genieten voor hij stierf.

De peapods werden gebruikt aan de Amerikaanse oostkust voor het leeghalen van oesterpotten en als bijbootje. Er zijn peapods die zonder roer gevaren werden en waarmee je door alleen het gewicht naar voren te brengen overstag kon gaan. Het zijn uiterst elegante bootjes die erg goed roeien, met ruimere wind prima zeilen en zeer goed te slepen zijn.


De Pemaquid is een bekende verschijning op de Dorestad Raid’s met als schipper Romke Wybenga, die als hij met haar zeilt naar niets anders verlangt.

De Pemaquid was de inspiratie voor ons bijzondere schip de Time & Tide (zie elders in de schepenlijst) maar het hart blijft uiteindelijk bij dit onovertroffen simpele eerlijke bootje met zijn elegante spriettuig..

Erik Wybenga