Bubbels (Mirror nr. 49862)

In 1962 hebben Barry Bucknell en Jack Holt de Mirror dinghy ontworpen als zelfbouwpakket voor ‘de gewone man’. Al snel was bijna iedere brit in zijn schuur een Mirror aan het bouwen. Met 45 kg kon de Mirror op het dak van een auto worden vervoerd. De ‘Mirror Mania’ sloeg over naar Nederland met Monnikkendam als middelpunt. Nummer 49862 werd in 1975 gebouwd en heeft in ieder geval het Uitgeestermeer als basis gehad. Zelf heb ik haar in de buurt van Assen opgehaald.


In Engeland, Australië en, Tasmanie zijn nog steeds een flinke groep enthousiastelingen actief met wedstrijdzeilen (nr. 71001 rolde in het voorjaar 2021 van stapel), cruising of het oplappen van deze bootjes. Zolang het stuk hout nog een nummer heeft repareren ze alles ! Rotte plekken worden verwijderd en na de nodige ‘TLC’ kunnen ze weer het water op.


Van het najaar 2020 is ‘Bubbels’, zo heet nr. 49862 inmiddels, onder handen genomen. In het voorjaar is nog de nodige ‘opsmuk’ gemonteerd en het is de bedoeling om geregeld mee te doen met tochtjes. Om te beginnen met de tocht van Dalfsen naar Hardenberg maar de Elfstedentocht 2021 is ook al ingepland.
A.J. Mackinnon, vertrok in 1998 uit Wales met een Mirror dinghy en kwam uit in de Zwarte Zee. Dus wie weet waar ‘Bubbels’ ons nog brengt.