Dorestad raid 2015

Dorestad raid in de paskamer

 Verleden jaar is de tiende Dorestad raid gevaren, nu staan we klaar voor de elfde. En we dachten daarvoor de boel eens wat los te schudden. Er doet een vrij vaste groep deelnemers mee, gelukkig ieder jaar wel weer aangevuld door een aantal nieuwe deelnemers. Maar de vaste groep is ook tien jaar ouder geworden, al zou je dat in de waar te nemen vitaliteit niet zeggen.

Het avontuur een tocht te maken van een paar dagen in kleine bootjes zonder motor, en dan ’s avonds onthaald te worden in de meereizende ‘In Dubio’ is een succesformule waar we niet van af willen. Maar de nieuwe jas die wij ons aan willen passen is het creëren van een opstapmogelijkheid vrijdagavond. Wij hopen dan een nieuwe generatie te verwelkomen om het avontuur een weekend mee te maken. En de best bereikbare nieuwe generatie zijn onze eigen (klein)kinderen of andere jongeren die we misschien kennen. Waarbij het begrip jongeren ruim gehanteerd kan worden.

Daar moet thuis eens over gepraat worden. Een unieke kans voor een actief weekendje vader/moeder/zoon/dochter/anderen – vul de combi maar in. Een aantal zijn daarin eerdere jaren al voorgegaan, en die waren enthousiast, zelfs in de lange windstilte van vorig jaar.

Gudsekop
Model Gudsekop in Fries Scheepvaartmuseum Sneek

Het is toeval, maar heet dat dan niet te zijn, dat de Gudsekop zich dit jaar meldde om tot een samenspel met de Dorestad raid te komen. De Gudsekop (zie bij links) is een aak die 100 jaar geleden voor het vervoer van aardappels gebouwd is, en nu 10 man/vrouw kan vervoeren. Geen motor aan boord, het is nog een originele boot zoals het model ervan in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek laat zien. Het is dus bomen, jagen, en zeilen, hoop ik voor hun bemanning. De opzet van het weekend is dat er ook gewisseld wordt van bemanning tussen de Gudsekop en de andere – meestal ongeveer 20 – kleine deelnemende bootjes.

Piet Balk schrijft: De Gudsekop is een skûtsje, geen aak zoals gesteld in het stukje over de Dorestad raid 2015. Verder zou ik het ook zeker geen boot noemen, maar een scheepje, dat doen ze zelf ook 🙂 Wij waren in 2013 met ons zandaakje Jacob, dat toen het eerste jaar weer zeilde, in de Biesbosch even bij jullie. Succes met de voorbereidingen! Groeten uit Gouda, Piet Balk en Josien van Sandick en zoons Jens en Adriaan

Een gesuggereerde mogelijkheid als extra vermaak is een nachttocht. Het is dan nieuwe maan, geen maanlicht dus, jonge scherpe ogen worden dan onontbeerlijk.

Om deze opzet mogelijk te maken starten we in Akkrum en maken een achtlus daar omheen. Voordeel is dat Akkrum goed bereikbaar is met openbaar vervoer, het een, ook al ben je er bekend, prachtig veelzijdig vaargebied is, en er goede kampeermogelijkheden zijn – aan het water in Terhorne. Die zullen we nodig hebben omdat de slaapplaatsen op de ‘In Dubio’ beperkt zijn. Zie het aparte document voor het voorlopig verder vastgestelde programma.

Een paar praktische punten: zorg voor een WA verzekering, en zorg voor voldoende drijfvermogen in uw boot, en voor alle andere veiligheidsvoorzieningen. Zie ook de algemene voorwaarden. U kunt zich nu al inschrijven via het inschrijfformulier.

Help mee deze nieuwe jas passend te maken! We zien u graag op de Dorestad raid 2015, woensdag 9 -zondag 13 september.

Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.