2014 Waterland raid

…Back to Basics…

 Wat hadden we een mazzel !!
Met angst en beven hadden we de weerberichten gevolgd vanaf het voorgaande weekend, toen de (Voorjaars) Raid in Friesland werd gehouden en waar ze te maken kregen met harde wind en regen.
De weergoden waren echter mild voor ons. De voorjaarsnatuur was op z’n best, pulletjes alom, wolgras in bloei en het riet nog lekker laag.
We kregen te maken met lichtweer omstandigheden en oplopende temperaturen.
Mooier kon eigenlijk niet, omdat er geslapen werd op eigen kiel of in een tent.
Vrijdagmiddag was eigenlijk iedereen al aanwezig (op een paar na) en konden we heerlijk zeilen op de Gouwzee richting Marken.
Terug in de haven werd er uitgebreid koffie gedronken en geborreld, waarbij iedereen zijn eigen inbreng had. Er was van alles aanwezig, eigen gebakken cake, borrelhapjes, wijn , bier enz.
Dit was kenmerkend voor het hele weekend, iedereen bracht iets in, ruilde of leende uit, van luchtbedpompen tot jam en branders.
Iedereen had het erg naar het zin en er werd gezamenlijk besloten om naar een restaurant in Katwoude te varen en daar te gaan eten.
Uitermate gezellig, maar of dit echt back to basics is valt te betwijfelen. De vraag is nl. wat iemand onder basic verstaat.
De volgende ochtend met z’n allen ontbeten (iedereen zijn eigen brander, brood, ei enz..) en daarna op weg naar de sluis, waar we om 10 uur in 2 groepen werden geschut.
Dit was overigens een aparte belevenis, want de sluis is voor de helft overkoepeld door een vaste gemetselde boogbrug, waar je de boot nergens aan vast kon maken.
Met vereende krachten lukte het om schade te voorkomen en vervolgens ging de hele groep roeiend en peddelend door de smalle grachtjes van Monnickendam.
Prima promotie, want we hadden veel bekijks met veel opgestoken duimen.
Toen we eenmaal in het Waterlandgebied aankwamen stak er een beetje wind op zodat er gezeild kon worden. Hilde en Willem  bleven lekker roeien en gingen voor het veld uit door de ondiepe slootjes.
In Broek in Waterland werd halt gehouden voor de lunch. Een Italiaanse ijscokar verhoogde de vreugde nog meer en na 2 uur werd de tocht voortgezet richting Holysloot, waarbij nog 1 zelfbedienbare brug moest worden genomen. Hilde en Willem kweten zich goed aan deze taak.
Om ong. 5 uur kwamen we aan bij Watersportvereniging “Het Die”, waar we gastvrij werden ontvangen.
Wat een idyllische plek is dat.
De slogan “back to basics” is hier van toepassing:
Toilet? Huisje met plank boven de sloot.
Water?  Alleen koud en de douche een slang.
Het was echter super gezellig en iedereen liep met een brede grijns op het gezicht.
Na de tenten te hebben opgezet was het wel weer tijd voor een borrel met wat hapjes.
De bestelde cateraar had een prima maaltijd afgeleverd met soep vooraf, hoofdgerecht en een toetje.
Het was een bijzondere sfeer zo met elkaar genieten in de buitenlucht , terwijl er 4 meter boven je hoofd een buizerd zijn nest met jongen zit te voeren.
Er was maar één minpunt, de kneutjes of midgets of noseeants, of hoe je die krengen ook wilt noemen.
Sommige Raiders moesten hun toevlucht zoeken in een soort bijen imker-vermomming, hetgeen op de lachspieren werkte, maar sommigen wilde het wel proberen.
De volgende dag rustig de tenten opgeruimd (op de wal en op de boten) en ontbijten.
Voor vertrek nog gezamenlijk koffie gedronken en daarna koersgezet terug naar Monnickendam.
Bij Zuiderwoude afscheid genomen van Willem,  Boudewijn en Jan, want die gingen terug naar het mooie “Het Die”.
Terug op de jachthaven “t Hemmeland”snel de boten op de trailers geholpen van de vroege vertrekkers en daarna nog even een mooi rak zeilen op de Gouwzee.
Volgens ons heeft iedereen een prima weekend gehad en iedereen heeft een mooi stukje Nederland  gezien  zo dicht bij Amsterdam. Misschien doen we het over een jaar of wat nog een keertje over, maar dan in goed overleg met andere initiatiefnemers.
We hopen en geloven dat we een goede indruk hebben achtergelaten bij de mensen in de omgeving en bij de nieuwe deelnemers, Joost en Viola Engelen met hun mooie en snelzeilende boot.
We bedanken iedereen voor hun enthousiaste deelname aan dit weekend en hopelijk tot de DORESTADRAID.
Herman, Eliane, Margreet en Hans