Ilur Aries

Zie ook de fraaie Website: Building an Ilur in Friesland

In 2018 kwam ik op het idee om samen met mijn zoon Esger een Classic Ilur te bouwen.

De keuze voor deze boot werd vooral bepaald door het formaat van onze garage en het klassieke uiterlijk dat ons beiden beviel.

De Ilur is een ontwerp van François Vivier. Het model is geïnspireerd op vissersbootjes uit Noord-Frankrijk en vernoemd naar het eilandje ’Ilur’ in de Golf du Morbihan. 

Lengte x breedte = 4.44 x  1.77.  De Ilur heeft een comfortabel vrijboord met veel ruimte aan boord wat het tot een comfortabele zeil/roeiboot maakt. 

Classic betekent in dit geval dat de boot niet gemaakt is d.m.v. een gefreesd CNC-pakket maar, op klassieke wijze, op spant is gebouwd.  Daarnaast hebben Esger en ik vrijwel al het beslag ook zelf gemaakt.  Het bouwen van de Ilur, als vader zoon project, was niet alleen een leerzaam proces maar ook heel gezellig.  

In 2021 hebben we hem vlak voor de winter nog te water gelaten en heb ik er vooral samen met mijn vrouw Inge meerdere zeiltripjes mee gemaakt. (Esger vond het bouwen leuk maar zeilen is niet helemaal zijn ding)  

De naam Aries is een verwijzing naar mijn grootvader en Esgers overgrootvader “Arie”. Tijdens het bouwen hebben wij veel van zijn oude handgereedschap gebruikt en we denken dat hij heel trots zou zijn geweest op het feit dat zijn kleinzoon en achterkleinzoon samen een bootje hebben gebouwd. Aries verwijst ook naar het sterrenbeeld Ram wat het ook nog een Nautisch tintje geeft. 

Tijdens de Dorestad raid van 2023 werd Aries gekozen tot ‘Pride of the Fleet’ . Een beetje de kers op de taart.

Vincent van der Post