Vechttocht 2021 verslag

Het Vechtdal rouwde maandag 21 juni met vele tranen na het vertrek van alle deelnemers van de Vechttocht op 19 en 20 juni. Dat weekend scheen de zon, was het wel droog, en woei er een lekker westenwindje, zodat alle bootjes twee dagen voor de wind de Overijsselse Vecht konden opvaren, van Dalfsen naar Hardenberg. Er waren zo’n 30 deelnemers van Natuurlijk Varen met 15 bootjes. De Vereniging Scheehouten Wherries schoof daarbij aan met vijf prachtige wherries, een van beide kanten zeer gewaardeerde combinatie.

Gezien de westenwind, sterker dan de minimale stroom, startte de tocht in Dalfsen. De havenmeester/brugwachter aldaar genoot van de enorme bedrijvigheid in de haven en tipte uit enthousiasme de plaatselijke pers, waaraan we leuke verslagen te danken hebben (Dalfsennet, omroep NOOS).

De Vecht werd door veel deelnemers ontdekt in zijn pracht. Gelukkig bleken alle sluizen goed te functioneren, met vriendelijke gastvrije sluiswachters. Overnacht werd bij natuurcamping de Roos – ook een aanrader. In het laatste stukje naar Hardenberg zondag vormde het aanleggen in het kleine havenkommetje en het bezoek aan Aspergeboerderij Het Nijenhuis een aangenaam spannende en smaakvolle onderbreking. Tenslotte voer de tocht door de woestijn van de net aangelegde meanders vlak voor Hardenberg (de Rheezermaten), een ongetwijfeld op de lange termijn prachtig nieuw stukje natuur.