Zonnewendetocht 21-23 juni 2024

Dit jaar willen we met de Zonnewendetocht twee mooie dagtochten maken vanaf Camping Vrijhaven in Heeg. In de Coronajaren 2020 en 2021 hebben we vanaf het nabijgelegen Z’eiland Heegermeer een achttal mooie dagtochten gemaakt. Voor diegenen die erbij waren, het smaakte naar meer. Voor diegenen die het gemist hebben, zeer zeker de moeite waard.

Deze editie van de Zonnewendetocht vindt dus plaats vanaf een vaste standplaats. Dat maakt het laagdrempelig voor mensen die graag kennis willen maken met natuurlijk varen (d.w.z zeilen, roeien, peddelen, bomen en jagen). Je hoeft je tent dus maar één keer op te zetten en af te breken en geen bagage op je boot mee te slepen.

Mogelijk willen we op zaterdag een langere tocht plannen en dan ergens onderweg op een eiland koken om vervolgens nog een stuk ’s avonds te varen. Het gaat ongetwijfeld mooi worden, er is veel te genieten rondom Heeg!

Camping Vrijhaven in Heeg ligt aan de Weisloot en beschikt over een helling. Er is voldoende plaats om de boten af te meren aan de steiger. Je bent snel op het Heegermeer. Meer informatie hier. Adres: De Burd 25a, 8621 JX Heeg, Friesland.

De tocht is geschikt voor sail & oar boten met een maximale doorvaarthoogte (mast gestreken) van ongeveer 125cm, we moeten zeker onder een aantal lage vaste bruggen door. Verder is het in een aantal sloten niet al te diep, dus het is noodzakelijk dat het zwaard opgehaald kan worden.

Het wordt weer een “back-to-basics” tocht: iedereen zorgt voor zijn eigen eten en drinken en overnacht in eigen tentje op de wal of in de eigen boot. Deelname is op eigen verantwoordelijkheid en risico. De algemene voorwaarden en veiligheidspunten, zoals van toepassing op de Dorestad Raid (zie elders op de natuurlijkvaren.nl site) zijn ook van toepassing op deze tocht.

Voor mensen die er pas zaterdagochtend kunnen zijn, de bedoeling is dat we rond 10:00 onze boten vaarklaar hebben liggen.

Om de tocht kleinschalig te houden willen we het aantal deelnemers begrenzen op 30 personen, we hopen uiteraard op veel animo!

Joost en Hubert dragen zorg voor de reservering op de camping voor de tenten en het gebruik van de trailerhelling. De uiteindelijke bijdrage zal na afloop van de tocht op basis van de werkelijke kosten in rekening worden gebracht bij elke schipper. 

Je kunt je inschrijven door een email naar Joost Engelen (joostengelen@yahoo.com) te sturen onder vermelding van het volgende:

  • Type en naam boot
  • Naam en mobiel nummer van de schipper
  • Namen van de bemanningsleden.
  • Aankomst verwacht op vrijdagavond of zaterdagochtend
  • Slapen op eigen kiel of in een tent op de camping.

Graag de betreffende waterkaart meenemen van Friesland.

Wacht niet te lang met inschrijven en alvast veel voorpret!

Met vriendelijke groet,

Hubert & Joost