Zonnewendetocht 2023

De 2-daagse Zonnewendetocht ten zuiden van het Lauwersmeer op 24-25 juni was een succes met 23 deelnemers en 12 boten. Zie ook verslag Hubert.
Vrijdagavond 23 juni was het plezierig bijpraten in Jachthaven Lunegat in Dokkumer Nieuwe Zijlen waar de boten te water gelaten werden en we kampeerden op een mooi veldje met bomen naast de afgemeerde boten.
Zaterdag werkte het weer heel goed mee met een mooie 25 graden en NW3 die later in de dag aantrok naar Bft. 4. Fantastisch zeilen over het Lauwersmeer met een lunch-/zwemstop op een eilandje.

Na de lunch voeren we richting Zoutkamp waar we door de sluis moesten om daarna over de Lauwers verder te varen naar de eindbestemming voor de dag, Munnekezijl. De verwachtingen werden helemaal waargemaakt: de Lauwers was heel stil, smal, wat kronkels in het vaarwater en we voeren helemaal alleen. De boten konden goed aan de kade in afgemeerd worden en op de camping konden de tentjes konden mooi in de schaduw opgezet worden. Al snel was iedereen fijn aan het borrelen en koken.
Zondag was het heet. En stond er slechts weinig wind die ook nog eens uit de verkeerde richting kwam (West waar Oost verwacht werd door de meteorologen). Desondanks, of misschien juist daardoor, een hele mooie Raid dag waar niet alleen het zeilen aan bod kwam maar ook roeien, peddelen, strijken en het weer overeind zetten van het tuig omdat vanwege het smalle vaarwater niet opgekruist kon worden. We moesten onder redelijk wat bruggen, maar iedereen heeft genoten al was het soms zwaar. De meesten vertrokken vroeg (iets na achten in de ochtend) en iedereen was weer binnen voor 16:30 in Jachthaven Lunegat.

Conclusies:
De Lauwers is heel rustig stil vaarwater met bijna geen andere watersporters. Daardoor is het heel mooi varen.
Het back-to-basics concept waarbij de tocht, jachthaven/camping centraal gecoördineerd werden werkte goed.
Een aantal nieuwe deelnemers voor Natuurlijk Varen die het erg goed naar hun zin gehad hebben. We hopen hen uiteraard bij andere tochten weer terug te zien!
Een zeer diverse vloot nam deel (Oughtred MacGregor zeilkano’s tot Tabur 320 plastic tot een 25 voets grote Drascombe). Het was mooi de verschillende boten te zien varen.


We zien zeker perspectief om volgend jaar weer een dergelijke tocht te organiseren volgens hetzelfde concept waarbij we (waarschijnlijk) een ander stuk Nederlands vaarwater aandoen.
Rondje Dokkemerdiep – Lauwersmeer – Zuidkamperril – Munnekezijlsterriet – Lauwers – Stroobossertrekvaart – Zijlsterrijd – Dokkumerdiep +/- 42.5km (start-/eindpunt in Dokkumer Nieuwe Zijlen)